Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Americanii sunt chemați la urne într-o competiție politică ale cărei efecte se vor resimți în toată lumea

Americanii sunt chemați la urne într-o competiție politică ale cărei efecte se vor resimți în toată lumea

Marți, 8 noiembrie, este ziua în care americanii sunt chemați, din nou, la urne.

de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Oct 2022   •   19:26

La data respectivă au loc alegerile legislative de la jumătatea mandatului, sau "midterm elections".

Acest scrutin în care cele mai multe dintre mandatele în Congresul american sunt supuse votului popular reprezintă un test pentru partidul președintelui în funcție.

În contextul crizei generate de războiul Rusiei în Ucraina, miza alegerilor din SUA trece însă de granițele Statelor Unite iar efectele se vor simți în toată lumea.

Practic, în cazul unei schimbări dramatice a raportului forțelor politice din Congres este sub semnul îndoielii sprijinul Washingtonului pentru Kiev și se prefigurează intrarea oficială a fostului președinte Donald Trump în cursa din 2024 pentru Casa Albă.

Rezultatele finale ale alegerilor midterm nu vor fi cunoscute imediat, fiind de așteptat să treacă mai multe zile până la stabilirea configurației finale a celui de-al 118 Congres al SUA.

Ce se "joacă" pe 8 noiembrie: toate mandatele din Cameră, peste o treime din mandatele Senatului și 36 de funcții de guvernator

Toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților și 35 din cele 100 de locuri din Senat se dispută săptămâna viitoare.

Curse pentru alegerea în funcția de guvernator vor avea loc în 36 de state şi trei teritorii.

Pentru a câștiga majoritatea în Cameră, unul dintre partide, Democrat sau Republican, are nevoie de o majoritate de cel puțin 218 locuri. 

Democrații dispun în prezent de o majoritate fragilă de 220 de mandate, în timp ce republicanii au 212 mandate, trei mandate fiind vacante.

La Senat, proporția democrați - republicani este 48 la 50 însă partidul lui Joe Biden controlează momentan și această Cameră a Congresului cu ajutorul celor doi independenți și cu ajutorul votului decisiv al vicepreședintelui Kamala Harris, care conduce acest for.

Controlul în noua configurație a Senatului este asigurat de cel 51 de mandate însă aici competiția este încă sub semnul întrebării, potrivit estimărilor.

Joe Biden a votat deja în alegerile midterm

Statele decisive în lupta pentru Senat sunt Georgia, Pennsylvania, Nevada, Ohio, Arizona şi Wisconsin.

Anul acesta, participarea la vot este de așteptat să fie una record.

În unele state, votul prin corespondență, în avans, este în plina desfășurare.

Președintele Biden se numără printre cei care și-au exercitat deja dreptul de vot în alegerile de la mijloc de mandat.

Antena3 CNN și CNN International vă vor ține la curent cu cele mai relevante informații despre cursa electorală care va schimba fața lumii. 

Foto: Clădirea Capitoliului, Washington DC

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close