Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN iThink Ce sunt punctulețele negre pe care le vedem pe roșii. Puțini consumatori știu asta

Ce sunt punctulețele negre pe care le vedem pe roșii. Puțini consumatori știu asta

Cu toții am văzut acele roșii cu punctulețe mici și negre pe ele. Majoritatea dintre noi nu știm însă ce reprezintă acestea.

Ce sunt punctulețele negre pe care le vedem pe roșii. Puțini consumatori știu asta
Sursa foto: Getty Images / anewlifephotostudio
de Laura Dinu    |    17 Apr 2024   •   15:27

Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, a vorbit, în exclusivitate la Antena 3 CNN, despre hrană. Hrana sănătoasă, și hrana care ne face mai mult rău. 

Iar unul dintre subiectele abordate a fost mucegaiul. Mai exact, alimentele mucegăite. Acesta a explicat care sunt cele pe care le putem consuma în siguranță, dar și cele care pot duce, în cele din urmă, la cancer. 

”Există anumite mucegaiuri nobile. Mucegaiurile nobile sunt Penicillium Camemberti, Penicillium Roqueforti”, Penicillinum specific salamurilor crude uscate. Teoretic sunt testate și nu generează compuși numiți micotoxine”, a explicat Alexandru Cîrîc.

Ce se întâmplă când mâncăm alimente mucegăite

”Pe de altă parte avem mucegaiuri precum Fusarium, Aspergillus, adică niște toxine generate, de aceea sunt mico, pentru că sunt generate de mucegaiuri.

Pâinea mucegăită poate fi mucegăită cu Fusarium și poate avea micotoxine. Este un risc major, pâinea este unul dintre produsele testate pentru microtoxine.

Grânele, tot ce înseamnă cereale, trebuie testate pentru micotoxine.

Și laptele, ca materie primă, poate avea micotoxine, datorită faptului că animalul a consumat furaj mucegăit. Deci trebuie testat inițial pentru micotoxine, iar laptele se testează pentru această micotoxină, aflatoxina M1. Sunt niște compuși care sunt hepatotoxici și se acumulează. 

Din păcate, tehnologic, nu putem scăpa de ei. Nu putem să spunem că, la fel ca la bacterii, fierbem mai bine mâncarea sau prăjim mai bine micii și am scăpat de respectivii compuși”, a mai spus directorul ICA.

Ce sunt punctulețele negre de pe roșii

”O felie de pâine, odată ce este o mucegăită, nu trebuie consumată. Și este bine să nu o consumăm. Mai mult, dacă pâinea s-a mucegăit, nu este bine să curățăm mucegaiul de pe pâine și să o consumăm. Pentru că acea substanță difuzează.

La fel și în cazul legumelor și fructelor. Odată ce s-au alterat, de exemplu, sunt acele roșii care au niște punctișoare negre. Acelea sunt niște microorganisme care pot genera, în întregul produs, compuși care sunt toxici pentru organism.

Nu o să ne fie rău în momentul acela, pentru că acea toxicitate se manifestă prin acumulare. Dar mâncăm astăzi, mâncăm mâine, mâncăm poimâine și declanșăm anumite reacții în organism. Clădim ceva rău. Stimulăm anumite celule pe care noi nu ne-am dori să le avem, sau să se dezvolte. Și apar cancerele”, a mai explicat directorul Institutului Național de Cercetare Alimentară în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: mucegai Alexandru Cîrîc
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close