Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN iThink Cum îți dai seama că un aliment îți face rău: ”Te-ai fi așteptat să te balonezi, dar nu!”

Cum îți dai seama că un aliment îți face rău: ”Te-ai fi așteptat să te balonezi, dar nu!”

Ne confruntăm, de multe ori, cu simptome extrem de deranjante, și nu știm ce ni se întâmplă și din ce cauză, însă în majoritatea cazurilor este vorba despre alimente care ne fac rău. Iar primele semne nu sunt cele digestive.

Cum îți dai seama că un aliment îți face rău: ”Te-ai fi așteptat să te balonezi, dar nu!”
Sursa foto: Getty Images / Catherine Falls Commercial
de Laura Dinu    |    Iusti Fudulu    |    26 Apr 2024   •   14:06

Aurelian Vasile, expert naturopat, a explicat în exclusivitate în emisiunea iThink de la Antena 3 CNN care sunt primele simptome în momentul în care un aliment ne face rău. 

Potrivit acestuia, primele semne nu sunt cele digestive, iar alimentele care ne afectează sunt, în primul rând, cele care duc la creșterea glicemiei. 

”În general alimentația care crește foarte mult nivelul de zahăr în sânge, foarte rapid, o alimentație care nu are o identitate clară, adică nu a fost crescută în natură, o alimentație cât mai ușor de asimilat cu un raport caloric foarte ridicat dar cu un pattern nutrițional foarte scăzut.

Asta îl face pe om să consume instinctiv, impulsiv, pentru că ambele tipuri de alimentație nu se termină în stomac sau în intestin, cum spunem noi. O parte din minerale, vitamine, nutrienți, nu mai spun de proteine sau lipide, acestea se pierd pe parcursul transformării alimentului, corect?

E foarte simplu. Nutrienții aceia sunt necesari unui corp, unui creier care are nevoie să fie cât mai ascuțit, cât mai activ în zilele acestea unde informația este foarte rapidă, multidimensională în toate zonele respective.

Nu mai stăm pe pajiște să ne relaxăm după o masă copioasă, să ne uităm puțin la verde, la tot ce înseamnă frumos în jurul nostru și să apreciem viața. Nu mai avem timp de acest lucru. Dar ce voiam să spun este că pe ambele tipare, atât cel toxic cât și cel corect informațional, alimentația are practic același proces, acela de a elibera la sfârșit substanțe chimice care să ne facă să ne simțim în siguranță. Doar că, o alimentație corect biologică, pe parcursul ei, eliberează niște semi-substanțe care sunt benefice corpului și sănătății lui în menținerea echilibrului biochimic.

O alimentație toxică nu poate face acest lucru pentru că nu sunt acele substanțe. Combinația dintre elemente poate fi una disfuncțională. Reacția, se pot crea reacții de intoleranță sau alergice în unele cazuri”, spune Aurelian Vasile. 

”Iar primele reacții sunt cele emoționale. Surprinzător, nu? Te așteptai să zici: mă îngraș, mă balonez, dar primele reacții ale insuficienței nutriționale, cum îi spun eu, este de tip emoțional: iritabilitate, anxietate, o stare de confuzie, o stare de a căuta ceva, pentru că omul a fost programat vânător, să caute lucruri când nu îi ajungeau. Și această stare, acest comportament nu a dispărut. A fost adaptat, în ultima perioadă, sau pur și simplu nu l-am mai înțeles. Am transferat acest comportament către zona psihiatrică și nu ne-am dat seama că disfuncționalitatea nutrițională poate să conducă la evenimente de genul acesta”, a mai spus expertul naturopat în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close