Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN INCOME MAGAZINE Poluarea din Bucureşti ar putea fi stopată prin proiectul Centura Verde. Alex Găvan: "Toate oraşele mari au aşa ceva"

Poluarea din Bucureşti ar putea fi stopată prin proiectul Centura Verde. Alex Găvan: "Toate oraşele mari au aşa ceva"

Bucureşti, una dintre cele mai poluate capitale din Uniunea Europeană, ar putea fi salvat prin Centura Verde, un proiect al cărui scop principal este stoparea poluării. Alex Găvan, alpinist şi activist de mediu, a relansat iniţiativa proiectului Centura Verde şi a explicat planul în cadrul emisiunii Income de la Antena 3 CNN.

de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Apr 2023   •   14:56

"Am lansat public platforma Împreună pentru Centura Verde având alături, pe de o parte, cele mai relevante organizaţii din România, de la WWF, Greenpeace, Fauna şi Flora. Bucureştiul cu 7-9 metri pătraţi de pădure pe cap de locuitor este pe ultimul loc în Uniunea Europeană. În jurul Bucureştiului, pădurile din Ilfov, reprezintă doar 16% din suprafaţa judeţului, ceea îl situează în zone cu deficit de vegetaţie forestieră. Ca să iasă din această zonă ar trebui să aibă peste 30%.

În acest moment, noi suntem în infrigement cu Uniune Europeană pe calitatea aerului din Bucureşti, am fost condamnaţi de Curtea de Justiţie pe acelaşi subiect. Ne extirpăm plămânii verzi ai Bucureştiului. Doar în ultimul an, au fost tăiaţi în peste 700 de puncte de exploatare, în această zonă mică de doar 26.000 de hectare, peste jumătate de milion de arbori, ceea ce este o cifră fabuloasă. Aceşti arbori au fost tăiaţi legal. Noi nu discutăm legalitatea acestor tăieri, ci oportunitatea în cazul în care avem această mare problemă în Bucureşti", a declarat Alex Găvan.

Vezi şi: 20.000 de arbori au fost plantaţi de voluntari în cadrul acţiunii Plantează în Iflov

Activistul de mediu a explicat şi faptul că astfel de centuri verzi, care înconjoară oraşele, au devenit deja un trend în vestul Europei.

"Să ne uităm la ce se întâmplă în afară, acolo unde aceste centuri verzi deja au devenit un trend în vest. Toate oraşele mari au aşa ceva. Vorbim de sănătate, beneficii economice, beneficii ecosistemice pentru că, mai ales în contextul de schimbări climatice, pădurea este unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai noştri şi, în acelaşi timp, în Bucureşti vom avea o mare problemă legată de apă, de accesul la apă şi, în acelaşi timp, deşertificarea din Oltenia începe să vină uşor-uşor şi în zona asta.

Şi atunci, Centura Verde este un proiect pe care dacă nu îl începem acum, cât mai repede, viitorul ni-l va impune la un preţ economic, de sănătate şi etic", a mai explicat Alex Găvan la Income Magazine.

Citeşte şi: Orașul cu cel mai curat aer din România | Ce loc ocupă Bucureștiul în clasamentul european

×
Subiecte în articol: Alex Gavan Income Magazine
Parteneri
Dr. Voichiţa Lăzureanu dezvăluie alimentele care ne pot trimite la spital de sărbători
x close