Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Preşedintele Colegiului Medicilor, despre substanţa interzisă depistată la Simona Halep: "Este bizar şi neobişnuit"

Preşedintele Colegiului Medicilor, despre substanţa interzisă depistată la Simona Halep: "Este bizar şi neobişnuit"

Preşedintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, a comentat cazul în care Simona Halep a fost confirmată pozitiv la o substanța interzisă la US OPEN 2022. "Este bizar şi neobișnuit ca un sportiv să folosească acest medicament", spune medicul. Iată de ce.

de Claudia Popovici    |    21 Oct 2022   •   20:07

După Adrian Mutu și Andreea Răducan, cazul Simonei Halep (31 ani, locul 9 WTA) este al treilea scandal uriaș de dopaj în care este implicat un sportiv român de talie mondială. Însă situaţia ridică multe semne de întrebare, mai ales că substanța la care Simona Halep a fost depistată pozitiv este recomandată în cazuri extrem de speciale.

Dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, a explicat ce este ,de fapt, Roxadustat, substanța la care Simona Halep a fost confirmată pozitiv în cantități extrem de mici la un test anti-doping în SUA la US Open 2022. 

"Acest medicament induce creșterea nivelului de oxigen. Prin asta organismul va avea mai mult oxigen, adică mușchiul va avea mai mult oxigen și bineînțeles crește performanța musculară.

Noi nu folosim acest medicament. El nu există încă în România, abia a fost aprobat de către Agenția Europeană a Medicamentului, iar indicația actuală este numai și numai pentru pacienții cu anemie cronică.

Este destul de bizar folosirea acestui medicament la un pacient care nu este anemic. (...)

Mi se pare destul de neobișnuit că a un sportiv, care cu certitudine are hemoglobina peste 12, să folosească acest medicament, pentru că riscurile sunt mult prea mari.

Ce tip de afecțiuni tratează Roxadustat

Este aprobat numai pentru pacienții cu insuficiență renală, cei care au nevoie de dializă,deci cei aflați în faza finală a bolii renale cronice, stadiu V.

Mi-e greu să vă spun că ar putea să existe o falsă reacție. Nu cred pentru că  metodele de HPD sunt foarte sensibile și este greu de crezut să aibă o reacție falsă.

Studiile clinice la acest medicament s-au finalizat în 2021. În general, studiile clinice durează cel puțin 10 ani", spune dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, despre Roxadustat.  Substanța a fost Introdus pe lista WADA (World Anti-Doping Agency) în 2011. 

Toni Iuruc, reacţie în cazul de dopaj al Simonei Halep la US Open 2022: "Nu ar trișa niciodată! Era obsedată să nu greșească!"

Simona Halep, pozitivă la testul anti-doping de la US Open 2022: "Mă simt complet confuză și trădată"

Ce riscă Simona Halep în scandalul de dopaj în tenis | Explicațiile unui medic specialist

 

×
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close