Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Pentagonul a finanțat cu 70 de miliarde de dolari compania lui Elon Musk. Cum a ajuns NASA să depindă în totalitate de Space X

Pentagonul a finanțat cu 70 de miliarde de dolari compania lui Elon Musk. Cum a ajuns NASA să depindă în totalitate de Space X

Deşi Casa Albă l-a condamnat pe Elon Musk pentru promovarea antisemitismului, Statele Unite nu par să se retragă din afacerile cu acesta. 1,2 miliarde de dolari au ajuns la compania SpaceX pentru a plasa în spaţiu sateliţi de spionaj.

de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Noi 2023   •   20:29

În urmă cu două luni, Pentagonul a fost de acord să plătească 70 de miliarde de dolari pentru proiectul ''Starshield''. Starshield este  o versiune mai sigură a constelației masive de sateliţi Starlink a SpaceX, care este vitală pentru succesul militar al Ucrainei în fața Rusiei pe front.

”Pot confirma că avem contracte cu Starlink pentru servicii de sprijinire a Ucrainei, obiectivul final fiind acela de a ne asigura că Ucraina are infrastructura de comunicații prin satelit de care are nevoie”, a declarat generalul de brigadă Pat Ryder.

Iar NASA nu ar putea trimite încă un astronaut pe Lună fără compania lui Elon Musk.

''Starshield'' este cea mai puternică rachetă construită vreodată și a fost lansată sâmbătă, în cadrul celui de-al doilea zbor de testare.

NASA va cheltui aproximativ 4 miliarde de dolari pentru ea, deoarece va fi "modulul de aterizare pe Lună" al programului Artemis, Nava Amiral a agenției spațiale.

Este, probabil, singura șansă a Americii de a ajunge înaintea Chinei pe Lună. NASA se bazează, de asemenea, pe SpaceX pentru a lansa astronauți către Stația Spațială Internațională. Deocamdată, niciun alt furnizor de lansări, în afară de guvernul rus, nu poate face acest lucru.

”SpaceX este în top pentru că a făcut cel mai bine”, susține Doug Loverro.

Doug Loverro este unul dintre puținii oameni care a fost un oficial de top în cele două agenții guvernamentale cele mai dependente de companiile lui Elon Musk - și descrie NASA ca fiind mult mai dependentă de SpaceX decât Pentagonul.

În timp ce S.U.A au și alți parteneri - Space-X a fost un partener de încredere într-o afacere periculoasă, ceea ce ar putea explica de ce continuă să lucreze cu Musk, pe care Casa Albă l-a condamnat pentru răspândirea unui mesaj antisemit.

Anul trecut, Statele Unite au efectuat 78 de lansări reușite, iar SpaceX a fost responsabilă pentru 61 dintre ele. Acesta este același număr de lansări ca și guvernul chinez și de aproape opt ori mai mare decât cel al celui mai apropiat concurent american al Spacex - United Launch Alliance - o colaborare între Boeing și Lockheed Martin.

În acest an - SpaceX a depășit deja acest record cu 85 de lansări orbitale, iar numărătoarea continuă. Deocamdată, și în viitorul apropiat, accesul guvernului american la spațiu este legat în mod covârșitor de SpaceX.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat luni că, citez, "nu are cunoștință de niciun efort" pentru a schimba acest lucru.

×
Subiecte în articol: Elon Musk space x starshield Pentagon NASA
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close