Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Toni Greblă a explicat în ce condiţii Cristian Popescu Piedone poate primi despăgubiri materiale şi morale din partea statului

Toni Greblă a explicat în ce condiţii Cristian Popescu Piedone poate primi despăgubiri materiale şi morale din partea statului

Toni Greblă, fost prefect al Capitalei şi fost judecător al Curții Constituționale, a comentat eliberarea lui Cristian Popescu Piedone din închisoare, după comunicarea oficială din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție.

de Claudia Popovici    |    21 Iun 2023   •   17:07

Cristian Popescu - Piedone a ieșit, astăzi, din închisoare și a fost întâmpinat cu aplauze și îmbrățișări la ieșirea din penitenciar.

Mai mult, prefectul Capitalei, Diana Anca Artene, a anunțat că, după comunicarea oficială a dispozitivului sentinței în cazul lui Cristian Popescu Piedone, va emite ordinul de prefect de repunere în funcția de primar al Sectorului 5.

"Imediat se poate întoarce și evident dacă dorește.Vreau să fac însă o precizare după ce a intervenit hotărârea definitivă de condamnare la patru ani cu executare în temeiul legii, eu am constatat prin ordin, repet, am constatat prin ordin, încetat de drept calitatea de primar al domnului Piedone.

După apariția acestei hotărâri de astăzi care îl care desființează hotărârea de acum un an cu efect retroactiv, adică de atunci, practic și ordinul prefectului ca urmare a apariției acestei hotărâri de achitare rămâne fără obiect.

Efectele sale nu mai au la bază temeiul pentru care el a fost emis, astfel încât, pe principiul restituție intretegrum, adică readucerea în starea anterioară a lucrurilor, Piedone poate să-și reia activitatea de primar când dorește, evident, după ce comunicarea oficială a deciziei va ajunge la la primărie, la prefectură, dar probabil asta se va întâmpla în cursul zilei de mâine cel mai târziu.

Nu trebuie să inițieze niciun alt demers decât să-și exprime dorința de a relua activitatea ca primar, pentru că Piedone are dreptul să-și reia mandatul la nu are și obligația, e decizia lui. În mod sigur, cum îl știm pe Piedone, va opta pentru continuarea mandatului de primar", a spus Toni Greblă la Antena 3 CNN.

"De mâine inspecția Judiciară să declanșeze o anchetă"

Întrebat apoi în calitate de fost judecător al Curții Constituționale, cum vede această decizie a instanței, la un an și o lună după decizia unei alte instanțe, Toni Greblă a spus:

"Ne uităm uneori ne uităm la instanța, la instanțele de judecată ca la soarele de pe cer, uitând că și ele sunt compuse din oameni. Și dacă asupra tuturor oamenilor nu se exercită niciun control, cel puțin profesional, atunci toți există și dorința, există și faptul că ei își exercită cu mai puțină rigurozitate sarcinile pe care pe care le au. Sigur că dacă Piedone este achitat astăzi, ar trebui de mâine inspecția Judiciară să declanșeze o anchetă atât la Parchet, cât și la cele două instanțe care au pronunțat condamnarea și să-i întrebe pe acești judecători, pe acești procurori să-i întrebe ce s-a întâmplat de au pronunțat, iată hotărâri total contradictorii.

Legislația este foarte clară în această privință. Deci, statul la solicitare și printr-o hotărâre judecătorească poate fi obligat la plata de despăgubiri materiale și morale", a spus Toni Greblă, fost prefect al Capitalei la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: Toni Grebla Cristian Popescu Piedone
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close