Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Românii vor plăti garanție de 50 de bani pentru toate recipientele din plastic, sticlă sau aluminiu. Ministrul Mediului a anunțat când intră in vigoare regula

Românii vor plăti garanție de 50 de bani pentru toate recipientele din plastic, sticlă sau aluminiu. Ministrul Mediului a anunțat când intră in vigoare regula

În România va deveni funcțional Sistemul Garanţie - Returnare. Astfel, românii vor fi obligați să ofere o garanție, de 50 de bani, pentru fiecare recipient din plastic, sticlă sau aluminiu pe care îl cumpără de la magazin, iar ulterior vor putea să îşi recupereze banii, dacă returnează ambalajele.

de Andreea Ştefan    |    04 Aug 2023   •   17:21

Încă de anul trecut, producătorii, importatorii și comercianții de băuturi din România au fost anunţaţi că trebuie să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare pentru ambalaje.

În caz contrar, aceștia nu vor mai putea să își vândă produsele. Ministrul Mediului susţine că termenul-limită nu este negociabil.

Astfel, din data de 30 noiembrie, românii vor fi obligați să ofere o garanție de 50 de bani pentru peturi.

”Eu sunt 100% convins că românii ca și cetățenii ceilalți se vor conforma. O vor face din spirit civic, dar și pentru că sunt siguri că efortul le va fi răsplătit.

O vor face ca să își recupereze acei 50 de bani opriți garanție”, a declarat Mircea Fechet, Ministrul Mediului.

Decizia îi vizează inclusiv pe administratorii teraselor şi restaurantelor. Cu toţii spun că se vor conforma, chiar dacă ar fi preferat un sistem automatizat de colectare.

Garanția, în cazul lor, se va regăsi cel mai probabil în prețul finit al băuturii.

Neînregistrarea comercianţilor în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare este sancţionată cu amenzi între 20.000 și 40.000 lei.

Potrivit statisticilor, România se află la coada clasamentului european în privința reciclării selective.

Din cantitatea totală de deșeuri generată anual în țara noastră, doar 12% este colectată selectiv.

Până în 2030, cantitatea de deșeuri reciclabile trebuie să fie de 90%. În caz contrar, România ar putea fi pusă să plătească penalități și amenzi.

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close