Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv ANAF va taxa zahărul din prăjituri. Inspectorii vor verifica cu atenţie reţetele

ANAF va taxa zahărul din prăjituri. Inspectorii vor verifica cu atenţie reţetele

Fiscul va taxa zahărul din prăjituri. Inspectorii vor cere rețete de prăjituri la controale ca să taxeze cu 19% zahărul adăugat.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Feb 2024   •   17:06

Fiscul va cere rețete de prăjituri la controale ca să taxeze cu 19% zahărul adăugat.

Concret, inspectorii ANAF vor verifica dacă prăjiturile au cel puțin 10 grame de zahăr adăugat la 100 de grame, pentru a le taxa suplimentar.

Economiștii spun că una dintre variante ar fi să se ducă inspectorul ANAF să verifice rețetele prăjiturilor și torturilor, pentru a putea afla exact cantitatea de zahăr. Destul de greu de făcut asta.

Pe de altă parte, mai spuneau economiștii că o altă variantă ar fi ca rețetele să fie trimise de cofetari la ANAF în fiecare lună. 

Va fi foarte interesant să vedem exact cum va măsura ANAF zahărul din torturi și din prăjituri, ca să ia bani mai mulți. 

Legea prin care au fost crescute și introduse noi taxe prevede că prin zahăr adăugat se înțelege zahăr din trestie, zahăr brun, zaharoză cristalină, zahăr invertit, dextroză, melasă, zaharuri din miere, melasă și siropuri, cum ar fi sirop de malț, sirop de fructe, sirop de malț de orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat în fructoză, sirop de arțar, sirop de glucoză, glucoză-fructoză, fructoză, zaharoză, glucoză, lactoză, lactoză hidrolizată, galactoză, zaharuri în nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din dulceață, adăugate ca ingrediente.

(Aceasta este noua definiție modificată prin OUG 115/2023). Deci conținutul de 10 grame de zahăr la 100 grame de produs ia în considerare întreaga definiție de mai sus.

Lista cu produse agricole şi alimentare care au adaos comercial plafonat cuprinde următoarele produse:

pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT; brânză telemea de vacă vrac; iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame; făină albă de grâu "000" până la 1 kg; mălai până la 1 kg; ouă de găină calibrul M; ulei de floarea-soarelui până la 2 litri; carne proaspătă pui (carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard); carne proaspătă porc (carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc); legume proaspete vrac (ceea ce înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi); fructe proaspete vrac (ceea ce înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos până la 1 kg; smântână - 12% grăsime; unt până la 250 grame; magiun până la 350 grame.

×
Subiecte în articol: fisc zahar prajituri controale ANAF
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close