Antena 3 CNN Economic Românii, la coada clasamentului european la plata pe ora de muncă. Suma primită în străinătate

Românii, la coada clasamentului european la plata pe ora de muncă. Suma primită în străinătate

Românii sunt în coada clasamentului european privind plata cu oră. Costul mediu în Uniunea Europeană a fost anul trecut de trei ori mai mare decât în România.

de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Apr 2024   •   14:31

Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est au înregistrat ritmuri mai mari de creştere decât media europeană. Totuși, românii sunt în continuare plătiți cu mai puțini bani față de alte state europene.

Costul mediu orar cu mâna de lucru în UE a fost anul trecut de 31,80 euro. În România, costul este de 11 euro pe oră. Ţările din vestul şi nordul Europei aveau cele mai mari costuri cu mâna de lucru din UE în 2023, în fruntea listei fiind Luxemburg, cu un cost mediu orar cu mâna de lucru de 53,90 euro, urmat de Danemarca şi Belgia.

Germania se clasează pe locul şase, cu 41,30 euro, în urma Ţărilor de Jos şi Franţei. Costurile cu mâna de lucru în Germania au crescut cu 4,8% în ritm anual şi în 2023 au fost cu 30% mai mari decât media din UE.

La celălalt capăt al clasamentului se situează ţările membre UE din Europa de Est: Bulgaria, cu un cost cu mâna de lucru de 9,30 euro pe oră, şi România, cu 11 euro pe oră.

Costurile cu mâna de lucru reprezintă cheltuielile totale suportate de angajatori pentru persoanele pe care le angajează. Aceste costuri includ compensaţia acordată unui angajat sub formă de salarii şi contribuţii asigurările sociale, cheltuielile cu recrutarea şi pregătirea, precum şi impozitele pe salarii.

×
Subiecte în articol: salariu
Parteneri
Camerele de Gardă, pline după mesele copioase de Paşte
x close