Antena 3 CNN Economic Prețuri mai mici la alimente înainte de data expirării. Klaus Iohannis a promulgat legea pentru stoparea risipei alimentare

Prețuri mai mici la alimente înainte de data expirării. Klaus Iohannis a promulgat legea pentru stoparea risipei alimentare

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru stoparea risipei alimentare, ceea ce înseamnă că românii vor beneficia de preţuri reduse la mâncarea care se apropie de expirare.

Prețuri mai mici la alimente înainte de data expirării. Klaus Iohannis a promulgat legea pentru stoparea risipei alimentare
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    15 Mar 2024   •   15:30

De asemenea, va fi simplificată şi procedura prin care organizaţiile neguvernamentale pot să primească alimente care nu au grad mare de perisabilitate.

Astfel, după promulgarea legii de Klaus Iohannis, magazinele alimentare sunt obligate să vândă cu preţ redus produsele aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate şi să doneze alimentele pe care nu le mai comercializează.

Dacă alimentele nu mai pot fi destinate consumului uman, acestea trebuie direcţionate către adăposturile de animale, iar în final ele pot deveni compost sau biogaz.

Actul normativ promulgat de şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată, cu modificările ulterioare.

Legea vizează organizarea la nivel naţional a activităţii tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar şi măsurile privind reintroducerea alimentelor în circuitul economic, distribuirea alimentelor către persoanele defavorizate şi conectarea producătorilor locali cu distribuitorii şi comercianţii din România.

"În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. 

Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse. 

Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, şi iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil", a declarat deputata USR Diana Buzoianu, coiniţiatoare a proiectului, se arată într-un comunicat de presă.

"Această lege va avea un impact major în România, ţară în care, deşi câştigul mediu este unul mult mai mic decât în Vestul Europei, cantităţile de mâncare pe care le aruncăm sunt mult mai mari. 

De ce? Pentru că până acum nu aveam ceea ce oferă această lege – cadrul legal clar, simplu, astfel încât surplusul de alimente să ajungă exact la cei care au nevoie. 

Noua lege înseamnă o mână de ajutor şi pentru antreprenori, pentru că presupune mai puţină birocraţie. 

Unul dintre obiectivele legii este respectarea ţintelor asumate de România la nivel internaţional: înjumătăţirea pe cap de locuitor a risipei alimentare până în anul 2030. 

Studiile arată că între 30% şi 50% din mâncarea pe care românii o cumpără o aruncă, apoi, la gunoi în fiecare lună", mai arată sursa citată.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close