Antena 3 CNN Economic Banci Plata cu cardul – noi reguli începând cu 14 septembrie 2019

Plata cu cardul – noi reguli începând cu 14 septembrie 2019

Plata cu cardul – noi reguli începând cu 14 septembrie 2019
19 Sep 2019   •   17:50

Din ce în ce mai mulți români dețin carduri bancare, de care se folosesc în mod obișnuit. Aceste instrumente de plată sunt utilizate zilnic, pentru efectuarea diverselor plăți la comercianți fizici sau online, ori pentru a scoate bani de la bancomatele diverselor bănci.

Indiferent că discutăm despre carduri de credit sau de debit, începând cu sâmbătă, 14 septembrie, regulile de funcționare a acestor plastice se schimbă radical. Dar de ce și care sunt modificările pe care va trebui să le suportăm? Toate explicațiile se vor regăsi în articolul de față.

De ce se modifică modul de funcționare a cardurilor?

Consiliul European a anunțat că toate statele membre UE trebuie ca începând cu data de 14 septembrie 2019 să pună în aplicare prevederile 2018/389 ce vin în completarea Directivei 2366/2015 a Parlamentului European. Aceste prevederi țin de normele tehnice care reglementează standardele deschise și sigure de comunicare. Directiva mai poartă și denumirea de PSD2 (numele vine de la Payments Services Directive).

Noul regulament, care se aplică și în țara noastră, stabilește care sunt cerințele tehnice și măsurile ce trebuie luate pe partea de securitate, pentru autentificarea clienților și pentru comunicarea acestora cu diverși prestatori de servicii de plată (PSP).

Acești PSP, în conformitate cu PSD2, vor putea oferi consumatorilor noi tipuri de servicii de plată, mai sigure, pe baza consimțământului lor, atât în magazine fizice cât și în mediul online.

Care sunt modificările aduse la plata cu cardul?

Atunci când se vor efectua plăți online prin intermediul unui card bancar, pe lângă acel SMS primit pe telefonul mobil grație aplicației 3D Secure, mai nou clienții vor trebui să introducă și un cod PIN fix, format din patru cifre.

Acest cod va fi setat fie ca ultimele patru cifre din Codul Numeric Personal, fie, pentru cei care nu au CNP, ultimele patru caractere ale pașaportului.

Se modifică și plățile contactless

Vor avea loc schimbări și în ceea ce privește plățile contactless, fără PIN. Astfel, conform regulamentului care vine în completarea Directivei PSD2, clienții vor avea posibilitatea de a efectua până la 5 plăți consecutive contactless fără cod de securitate de maximum 30 Euro sau 100 lei, după care li se va solicita PIN-ul.

Din punctul nostru de vedere, aceste amendamente sunt unele de bun augur. Iată de ce: până acum, cei care își pierdeau cardul, se puteau trezi cu o mare parte a banilor din cont cheltuiți, dacă instrumentul de plată din plastic ajungea pe mâinile unor persoane rău-intenționate.

Haide să ne gândim la următorul scenariu: ne pierdem cardul dimineață, când ne cumpărăm o cafea înainte de a intra la muncă și este găsit la o oră distanță. Dar noi ne dăm seama de dispariția lui tocmai seara, când vrem să ne facem aprovizionarea pentru cină.

În acele șase sau șapte ore cât nu am declarat pierderea plasticului, se puteau realiza zeci sau sute de plăți contactless de până în 100 lei. Nu de puține ori s-a întâmplat să se piardă sume considerabile de pe conturile personale în modul acesta.

Singura problemă pe care o avem cu acest amendament, este că nu se spune exact intervalul de timp în care se vor realiza acele 5 plăți contactless consecutive, înainte de solicitarea PIN-ului. Într-o oră, într-o zi, într-o lună sau de-a lungul unui an întreg? Rămâne, totuși, de văzut cum va fi implementată norma.

Băncile din România deja au început să pună în aplicare amendamentul

Printre primii care au trimis înștiințare clienților despre modificările plăților cu cardul sunt cei de la ING Bank. Dar suntem siguri să în scurt timp, vor primi o notificare și cei care folosesc serviciile altor bănci.

Conform unui mail primit de către toți clienții băncii, pe lângă măsurile impuse de către PSD2, utilizatorii ING vor trebui ca la plățile online ce depășesc valoarea de 30 Euro/ 100 lei (sau la a șasea plată mai mică de această valoare) să autorizeze plata folosind parola de acces în aplicația Home Bank sau codul Digipass.

În felul acesta, inclusiv plățile online vor fi mai sigure și nu vor mai putea fi efectuate prin simpla introducere a acelui cod CVV de pe spatele cardului – metodă care, din nou, ar fi putut fi la îndemâna unor persoane care ar fi intrat în posesia cardului de credit fără acordul nostru.

Concluzii

Una peste alta, cu toate că aceste amendamente în mod cert vor încetini puțin procesul de plată și că poate ne vor sâcâi în primă fază, suntem mai mult decât convinși că ele sunt de bun augur.

Regulile nou impuse au ca principal scop mărirea gradului de securitate al plăților, atât în magazine fizice, cât și din mediul online. Fapt ce trebuie lăudat și încurajat.

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close