Antena 3 CNN Economic Categoria de români care va primi mai puțini bani la pensie! Vești proaste de la Banca Mondială pentru mii de pensionari

Categoria de români care va primi mai puțini bani la pensie! Vești proaste de la Banca Mondială pentru mii de pensionari

Vești proaste pentru mii de pensionari români de la Banca Mondială!

Categoria de români care va primi mai puțini bani la pensie! Vești proaste de la Banca Mondială pentru mii de pensionari
Sursa foto: Mediafax Foto | Profimedia Images
de Laura Dinu    |    27 Feb 2023   •   09:38

Avem scenariile propuse de Banca Mondială pentru reforma pensiilor militare. Sunt patru variante propuse în Raportul Băncii Mondiale pentru pensiile de serviciu din sectorul civil. 

Printre propuneri se numără eliminarea imediată a tuturor pensiilor de serviciu sau înghețarea acestora.  

Banca Mondială sesizează că ponderea pensiilor militare față de cele obișnuite a scăzut în ultimii ani. Concret, o pensie militară era în medie de trei ori mai mare decât una obișnuită, iar în prezent a ajuns să fie de circa 2.4 ori mai mare. 

Scenarii propuse de Banca Mondială

Iar printre măsurile enumerate de experți, se numără eliminarea imediată a tuturor pensiilor de serviciu sau eliminarea celor de serviciu pentru toți cei care nu au acumulat încă vechimea care le dă dreptul la aceste venituri la o anumită dată. 

Un al doilea scenariu ia în calcul înghețarea tuturor pensiilor de serviciu. Scenariul al treilea presupune un nou plafon de referință pentru cei nou intrați în sistem, iar ultimul se referă la reforma pensiilor speciale pentru toți. 

Marius Budăi: ”Despre pensiile militare eu am spus tot timpul și am susținut că nu sunt pensii speciale!”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a reacționat după publicarea raportului Băncii Mondiale, într-o intervenție la Antena 3 CNN. 

”Analizăm acum în amănunt acest raport. Ne bucurăm să găsim în el și lucruri apreciative la ceea ce s-a făcut până acum și ce am făcut până acum, însă în continuare raportul trebuie să fie dezbătut cu Comisia Europeană și soluțiile să fie găsite și primite de la ministerele de resort, de la ministerele de linie, să putem în continuare să promovăm acest proiect.  

Despre pensiile militare eu am spus tot timpul și am susținut că nu sunt pensii speciale”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN. 

Militarii sunt nemulțumiți de noile prevederi

Militarii s-au arătat extrem de nemulțumiți de noile prevederi. În plus, susțin ei, este o situație extrem de complicată atât pentru cei în activitate, cât și pentru cei care își doresc o carieră militară. 

”Poate să îmi arate și mie cineva unde Banca Mondială și organismele de la Bruxelles se amestecă în pensiile militarilor? Nicăieri, vă spun eu!

Factorii decidenți, de-a lungul timpului, au amestecat întotdeauna pensiile militarilor cu pensiile speciale, cu pensiile parlamentarilor, cu pensiile judecătorilor și așa mai departe. De aceea am ajuns în situația aceasta!”, a explicat și Marius Apostol, președintele AMVVD. 

Potrivit datelor Caselor de Pensii Militare, în 2019, cheltuielile cu pensiile militare depășeau 8 miliarde de lei. 

×
Subiecte în articol: banca mondiala Marius Budăi
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close