Antena 3 CNN Economic "Un joc între Guvern și BNR!" | Băncile au făcut profituri record în 2023, în timp ce românii s-au afundat în sărăcie 

"Un joc între Guvern și BNR!" | Băncile au făcut profituri record în 2023, în timp ce românii s-au afundat în sărăcie 

Profituri record pentru băncile care operează în România: anul 2023 s-a dovedit cel mai bun din istorie pentru aceste instituții de credit, relatează Antena 3 CNN.

de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Apr 2024   •   14:39

Concret, datele de la BNR arată că profitul cumulat raportat de cele 32 de bănci din sistem a fost de 14 miliarde de lei, cu 35% mai mult decât în 2022.

La nivel individual, per bancă, profitul a crescut cu procentaje între 14% și 50%. 

Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank au luat "caimacul profiturilor", câștigurile lor cumulate ridicându-se la aproximativ 6,7 miliarde de, adică aproape jumătate din tot profitul băncilor din România. 

Urmează în Top 5 profituri bancare BRD şi ING Bank. În total, cele cinci bănci au câștigat aproape 10 miliarde de lei, conform Mediafax.

Dobânzile la credite reprezintă principala sursă de câștig pentru bănci. La lei, aceste dobânzi au rămas, anul trecut, la niveluri ridicate, deși inflația a scăzut pe parcursul de la 14,5% în martie la 6,6% în decembrie 2023.

Fost ministru de Finanțe: Nivelul dobânzilor la credite e rezultatul unui joc între Guvern și Banca Națională

"Când vor scădea dobânzile (bancare) e greu de spus, pentru că e un joc între Guvern și Banca Națională. Banca Națională spune că nu poate să reducă dobânda de politică monetară (orientativă pentru băncile comerciale, n.r.), pentru că inflația este încă ridicată. Guvernul, la rândul lui, este generator de creștere de inflație prin introducere de impozite și taxe. Ați văzut, legat de acciză, și creșterea prețurilor la carburanți.

Și atunci băncile profită de această situație. Cine pierde? Pierd foarte multe firme românești, care se împrumută la băncile din România, precum și populația care are credite.

Ar trebui, totuși, ca între Banca Națională și Guvern să fie o înțelegere: Guvernul să nu mai genereze inflație prin creștere de impozite și taxe, iar Banca Națională să reducă dobânda de politică monetară. Pentru că, dacă rămân la jocul acesta, pierd și românii, pierd și firmele românești, iar băncile, după cum vedeți, câștigă foarte mult comparativ cu băncile din alte țări.

Este o greșeală, cred că și din partea Guvernului, și din partea Băncii Naționale, pentru că suferă românii în primul rând. Nu trebuie să se bucure Guvernul că ia  niște impozite în plus, pentru că, pe termen mediu, pierde economia și se pierd locurile de muncă", a spus la Antena 3 CNN Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close