Antena 3 CNN Economic INS: Rata anuală a inflaţiei a ajuns, în februarie, la 7,2%. Produsele care s-au scumpit cel mai mult

INS: Rata anuală a inflaţiei a ajuns, în februarie, la 7,2%. Produsele care s-au scumpit cel mai mult

Prețurile au continuat să crească într-un ritm susținut și în februarie, iar inflația anuală rămâne peste 7%, a anunţat INS.

INS: Rata anuală a inflaţiei a ajuns, în februarie, la 7,2%. Produsele care s-au scumpit cel mai mult
Sursa foto: Getty Images I Coolpicture
de Ioana Ciobanu    |    13 Mar 2024   •   09:50

Institutul Naţional de Statistică (INS) anunţat, miercuri, că rata anuală a inflaţiei a fost în luna februarie de 7,2%.

BNR a avertizat că dobânda-cheie va scădea doar în momentul în care şi rata inflaţiei va înregistra două luni consecutive de scăderi. 

Inflația anuală este în februarie de 7,2%, față de 7,4% în ianuarie.

Alimentele, medicamentele, produsele cosmetice şi serviciile s-au scumpit cel mai mult de la începutul anului.

Rata anuală a inflaţiei şi-a temperat uşor ritmul de creştere în a doua lună din 2024, înregistrând un plus de 7,2% faţă de februarie 2023, după ce serviciile s-au scumpit an la an cu 11%, mărfurile nealimentare cu 7,82% şi alimentele cu 4,4,%, potrivit datelor INS publicate miercuri.

Preţurile la alimente sunt cu 4,4% peste nivelul din februarie 2023, la mărfuri cu 7,8%, iar la servicii creşterea este de 11%.

În ianuarie 2024, rata anuală a fost de 7,4% an/an, după ce în decembrie 2023, inflaţia a coborât până la 6,6%.

Comparativ cu decembrie 2023, în februarie preţurile de consum au avut un plus mediu de 1,9%.

Cumpărăm deci mai scump cu aproximativ 7,2% majoritatea produselor. Este o medie a scumpirilor, atât produse, cât și servicii. 

În continuare, unele alimente suferă scumpiri foarte mari. Este vorba, în primul rând despre produsele din carne și carnea propriu-zisă, care este mai scumpă cu aproximativ 7% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Însă și peștele e mai scump, cu aproximativ 10%. Mai scumpe sunt și fructele și legumele, dar şi conservele din fructe, pe care le cumpărăm mai scump cu 13% față de anul trecut. 

Însă și produsele nealimentare sunt mai scumpe, cum ar fi detergenții, pe care românii îi cumpără de la raft mai scump cu 23% față de luna februarie 2023. 

Datele INS de astăzi sunt anunțul momentului practic, pentru că guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a anunțat faptul că dobânda cheie va scădea în momentul în care, pentru două luni consecutiv, va scădea și rata inflației. Pentru mulți români, ratele au devenit împovărătoare. 

Însă, o rată a inflației mai mică nu înseamnă ieftiniri, ci înseamnă o scumpire mai lentă a produselor și serviciilor.

×
Subiecte în articol: inflatie INS
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close