Antena 3 CNN Economic Pensiile din România riscă să fie impozitate | Ce propuneri a primit Guvernul de la FMI şi Banca Mondială pentru impozitul progresiv

Pensiile din România riscă să fie impozitate | Ce propuneri a primit Guvernul de la FMI şi Banca Mondială pentru impozitul progresiv

Guvernul are pe masă mai multe variante de impozit progresiv. Printre acestea se află și propunerile venite de la Fondul Monetar Internațional. Iată cum vor putea fi impozitate salariile, dar şi pensiile.

Pensiile din România riscă să fie impozitate | Ce propuneri a primit Guvernul de la FMI şi Banca Mondială pentru impozitul progresiv
Sursa foto: Getty Images
de Gina Vacariu    |    04 Mai 2023   •   17:19

Antena 3 CNN a obținut în exclusivitate aceste date din documentele de la FMI şi Banca Mondială legat de impozitul progresiv. Practic, primul scenariul propus este să crească impozitul care acum pe salariu este 10% să crească la 15% pentru toate salariile din România, indiferent că vorbim de stat sau privat.

Al doilea scenariu vine cu două variante de impozit progresiv pe toate salariile din România. Cum propune FMI să fie aplicate acest impozit progresiv? Prima varianta prevede impozit de 10% pentru cei care iau în mână în jur de 6.000 lei și, atenție, cei care au salarii nete de peste 6.000 lei să plătească un impozit dublu față de cel de acum, adică 20%.

Iar cea de-a doua variantă de impozit progresiv este să rămână impozitul de 10% pentru cei care iau sub 8.000 lei în mână și cei care au peste 8.000 lei net, atenție, să plătească un impozit de 25%.

Citeşte şi: Schimbări la contractele de muncă part-time. Proiectul a trecut tacit de Senat

Rămâne de văzut care dintre aceste variante va rămâne sau dacă va rămâne o astfel de variantă, pentru că Guvernul are în vedere mai multe simulări de impozit progresiv.

Reamintim declarația premierului Nicolae Ciucă, care a spus că se fac analize, însă atenție să fie impozitate veniturile de la stat care depășesc salariul președintelui, care este undeva 15.000 lei în mână și că o cotă pe care o au în vedere și se fac simulări acum ar fi să plătească 16% acești oameni, în loc de 10% cât plătim impozit pe venit în aceste momente.

Mai vine o bombă de această dată de la Banca Mondială. Prevede eliminarea unor scutiri din IT, construcția, agricultură, sector alimentar. Aici sunt angajați care nu plătesc mare parte din contribuții la sănătate sau la pensii.

Însă, atenție, mai vine un paragraf care s-ar putea să lovească toate pensiile din România, și anume propune Banca Mondială eliminarea scutirilor de impozit pentru toți pensionarii. Ce înseamnă asta? O introducere de impozit pe toate pensiile din România.

Citeşte şiSalarii mai mari pentru angajaţii cu vechime. De când se aplică legea pentru români

În acest moment, pensiile mici sub 2.000 lei nu sunt impozitate. Vom vedea ce va face Guvernul.

Mai vine Banca Mondială în acest document și cu o serie de idei de compensare cu beneficii sociale pentru cei care au venituri mici, familii cu mai mult de doi copii sau pensionari, să fie scutite anumite sume.

Cert este că sunt foarte multe variante pe masă și noi pentru toate aceste documente, fie că vorbim de Banca Mondială sau de Fondul Monetar Internațional, am plătit ca să vină să ne propună toate aceste majorări de taxe. 

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close