Antena 3 CNN Economic Noi scumpiri de la 1 aprilie. Cu cât va crește prețul gazelor

Noi scumpiri de la 1 aprilie. Cu cât va crește prețul gazelor

Noi scumpiri de la 1 aprilie. Cu cât va crește prețul gazelor
de S.T.    |    28 Mar 2017   •   15:09

Tariful final al gazelor pentru populaţie va creşte cu 1-2% de la 1 aprilie, când preţul gazelor de producţie internă va fi liberalizat, a declarat, marţi, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energie (ANRE), într-o dezbatere pe această temă.

„ANRE va continua să fixeze preţul final pentru consumatorii casnici de gaze. Preţul va fi stabilit anual, urmând ca eventualele diferenţe să fie recuperate anul următor”, a explicat Havrileţ.

El a arătat că, în următoarele zile, până la sfârşitul săptămânii, ANRE va emite un ordin în care va aproba un preţ final reglementat pe care furnizorii pentru piaţa reglementată vor trebui să îl respecte.

„Practic, în ceea ce priveşte preţul final, de la 1 aprilie va fi o ajustare modică de 1-2% pentru consumatorii casnici pentru întregul an gazier de acum încolo până la 1 aprilie 2018. Dacă în această perioadă vor fi diferenţe mari faţă de preţul pe care îl stabilim acum, vom discuta la momentul respectiv dacă este nevoie sau nu de o nouă ajustare, dar nu mai puţin de 5%. Nu discutăm decât dacă vor fi diferenţe mai mari de 5% faţă de acest preţ”, a subliniat şeful reglementatorului.

Havrileţ a mai spus că ANRE va calcula preţul final de la 1 aprilie pornind de la preţul actual de 60 de lei pe MWh pentru gazele de producţie internă, însă, pe viitor, autoritatea nu va mai putea da preţuri de referinţă.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: ANRE pretul gazelor gaze
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close