Antena 3 CNN Economic Fii sigur că nu plătești nimic în plus la facturi – scoate un certificat energetic!

Fii sigur că nu plătești nimic în plus la facturi – scoate un certificat energetic!

Fii sigur că nu plătești nimic în plus la facturi – scoate un certificat energetic!
18 Iun 2018   •   15:25

Nimănui nu-i place schimbarea. Mereu ni se pare că orice act adițional, orice nouă reglementare ne aduce un afront personal, ne pune degeaba pe drumuri și ne face să risipim timp prețios la cozi și ghișee. E un mod negativist și păgubos de a vedea lucrurile care merită revizuit pentru că cele mai multe schimbări ne-au adus în realitate siguranță, eficiență și beneficii pe termen lung.

Haideți să uităm o secundă de obligativitatea unui certificat energetic și să examinăm mai cu atenție beneficiile pe care le aduce obținerea lui.

Un certificat energetic protejează

Obligativitatea obținerii unui certificat de performanță energetică este în realitate o decizie bună care ne protejează pe toți, clienți, proprietari, chiriași, de imobile ineficiente din punct de vedere al consumului energetic, în care ești nevoit să "îngropi" lună de lună bani grei pentru acoperirea cheltuielilor de bază: energie termică, apa caldă și energie electrică.

Pentru a reduce consumul de energie, Uniunea Europeană a introdus (printre altele) obligativitatea existenței unui certificat de performanță energetică (certificat energetic). Conform legii, doar persoane de specialitate, atestate de către autorităti (auditori energetici atestați) au dreptul să emită un astfel de document. Din acest motiv, proprietarul este obligat să apeleze la un astfel de auditor energetic atestat, care trebuie să inspecteze imobilul și să calculeze consumul anual de energie raportat la suprafața utilă, iar apoi să elibereze un certificat energetic prin care imobilul este încadrat într-o clasa de consum (clasă de eficiență energetică) de la A la G (ceva similar cu ce sunteți obișnuiți de la electrocasnice).

Un certificat energetic informeaza

Certificatul energetic se eliberează, așa cum am amintit, în urma unei vizite la imobil și a unor indici calculați în funcție de cele observate și de actele (în copie) primite de la proprietar. Auditorul energetic atestat ține cont de localizarea imobilului, numărul de pereți exteriori, grosimea lor, existența izolațiilor și starea acestora, numărul, dimensiunile și tipul caracteristicile ferestrelor exterioare, modalitățile de producere a căldurii și apei calde (centrală proprie sau rețeaua de termoficare), tipul de combustibil folosit și multe altele.

Certificatul de performanță energetică se poate elibera în câteva ore de la această vizită la imobil, iar costurile variază în funcție de imobil, de tarifele auditorului energetic atestat și de complexitatea proiectului. Acest act are o valabilitate de 10 ani (dacă nu se fac renovări majore, care să îmbunătățească eficiența energetică a clădirii). O discuție la telefon cu auditorul ales poate lămuri toate aceste detalii înainte de începerea procedurilor. Lista de auditori atestați se poate găsi pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Așa că, în loc să dăm vina pe compania de gaz, apă sau electricitate pentru facturile mari, mai bine apelăm la profesioniști și ne uităm cu mai multă atenție în propria curte, pentru a descoperi pe unde se scurg banii noștri. Informația înseamnă putere iar un certificat energetic informează, protejează și nu obligă pe nimeni să facă vreo schimbare dacă nu dorește acest lucru. Dacă se dorește o analiză amanunțită a pierderilor, se poate solicita un audit energetic și o analiză cu camera de termoviziune.

Evoluția societății ne îndeamna însă pe toți să participăm la schimbare, să ne implicăm în protejarea mediului, în economisirea resurselor personale și globale și mai ales să nu ne opunem progresului, chiar dacă ne incomodează momentan. Viitorul înseamnă un consum minim de energie din surse poluante, o viață mai sanatoasă și mai puțini bani investiti în caldura care se pierde din lipsa izolațiilor, apa caldă care se pierde, energie electrică consumată inutil și multe altele. Banii economisiți înseamnă o viață mai bună.

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close