Antena 3 CNN Economic O fabrică de haine din România se închide, sute de oameni rămân fără loc de muncă înainte de Crăciun

O fabrică de haine din România se închide, sute de oameni rămân fără loc de muncă înainte de Crăciun

O fabrică cunoscută din România va avea lacătul pe uşă din 1 decembrie 2023, iar sute de angajați vor fi dați afară.

O fabrică de haine din România se închide, sute de oameni rămân fără loc de muncă înainte de Crăciun
Sursa foto: Pixabay
de Georgiana Adam    |    30 Noi 2023   •   14:55

Va rămâne doar personalul care asigură paza clădirilor. 

De mâine, în mod oficial, fabrica va opri producția. Este vorba despre una dintre cele mai cunoscute fabrici de confecții din România, Romaniţa SA, din Caracal, înființată în anul 1972.

Din 1 decembrie 2023, fabrica oprește producția, cei mai mulți dintre salariați vor intra în somaj, circa 250 de oameni, conform prevederilor legale, rămânând în jur de 25 de persoane care să asigure condițiile necesare de conservare a clădirilor, spațiilor interioare și de pază, protecție.

Fabrica Romaniţa făcea, în România, haine pentru firme celebre, precum H&M și Primark.

La 27.01.1972 se năștea fabrica Romaniţa. Ulterior, din anul 1990, a fost transformată în societate comercială, iar din anul 1995 societatea s-a privatizat integral.

Brandurile cu care a lucrat și încă ține legătura sunt faimoase: John Adam, Tesco, Asda, C&A, suedezii de la H&M, Zara, Next, Canada, Yessica, Tesco. 

Numai pentru H&M, Romanița SA a produs peste 20 de milioane de articole, în principal bluze, fuste, rochii care au fost exportate în Anglia, Germania, SUA.

Conform sursei citate, au fost perioade când la fabrica din Caracal lucrau peste 1500 de femei și se produceau peste 4 milioane de piese pe an sau aproape 500.000 de piese pe lună (în anul 2008).

Printre cauzele care duc la oprirea activităţii fabricii se numără: cheltuielile mari, lipsa interesului oficialilor, potrivit gazetaoltului.ro.

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close