Antena 3 CNN Economic Europa intră în recesiune | Avertismentul experţilor pentru 2024

Europa intră în recesiune | Avertismentul experţilor pentru 2024

Zona euro va suferi prima recesiune din ultimii trei ani. Previziunile experților pentru 2024.

Europa intră în recesiune | Avertismentul experţilor pentru 2024
Sursa foto: GettyImages
de Claudia Popovici    |    11 Dec 2023   •   16:23

Zona euro va suferi prima recesiune din ultimii trei ani, economia bătrânului continent urmând să se contracte pentru al doilea trimestru consecutiv, potrivit unui sondaj Bloomberg realizat în rândul analiştilor, scrie Ziarul Fiannciar.

Contracţia de 0,1%, care a fost anunţată pentru finalul anului curent, confirmă proiecţiile anterioare ale analiştilor potrivit cărora producţia va rămâne neschimbată.

O redresare uşoară este aşteptată la începutul anului 2024.

”Este puţin probabil să ne aflăm la începutul unei schimbări pozitive", a declarat Joerg Angele, economist la Bantleon Bank.

"Turbulenţele economice rămân prezente şi agresive, în special cele care au generate de creşterea masivă a ratelor dobânzilor."

Slăbiciunea zonei euro este condusă de Germania, cea mai mare economie a Europei. Afectată de o criză bugetară şi de o cerere globală slabă, se aşteaptă ca Germania să înregistreze o scădere de 0,2% în trimestrul al patrulea - rezultate care vor depăşi scăderea de 0,1% prevăzută iniţial.

Rezultatele sondajului contrastează cu previziunile din noiembrie ale Comisiei Europene, care ilustrau faptul că economia zonei euro, formată din 20 de ţări, va reîncepe să crească în acest trimestru, ajutată de o scădere abruptă a inflaţiei şi de o piaţă a locurilor de muncă robustă.

Deşi politica monetară mai strictă a reprezentat un obstacol major, recenta încetinire a creşterii preţurilor de consum a surprins atât pieţele, cât şi factorii de decizie politică, determinând Banca Centrală Europeană să reducă dobânzile începând de primăvara anului viitor.

×
Subiecte în articol: recesiune scadere economica zona euro
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close