Antena 3 CNN Economic De ce sunt atât de mici dobânzile la depozitele în bănci

De ce sunt atât de mici dobânzile la depozitele în bănci

De ce sunt atât de mici dobânzile la depozitele în bănci
19 Mar 2018   •   18:32

România se confruntă în prezent cu dobânzi mici la depozite, astfel că doar la puţine bănci din piaţă câştigul real efectiv (după ce se scad comisioanele) este pozitiv.

Fiind codaşi la educaţie financiară, România are un cost de risc mai ridicat, aşa cum preciza şi Sergiu Oprescu, în ţările unde disciplina financiară este ridicată, şi dobânzile la economii sunt mari, scrie finzoom.ro.

Sergiu Oprescu, Alpha Bank: „Dacă costul riscului în România este exagerat de mare, atunci automat vă daţi singuri răspunsul la întrebarea de ce dobânzile trebuie să permită această marjă ca să încorporeze acest cost. Bineînţeles că marja aceasta se poate reduce şi ne uităm la ţările unde marja este mai redusă şi primul lucru pe care îl observăm că au costul riscului cel mai scăzut din Uniunea Europeană ţările unde disciplina financiară este foarte ridicată, unde capacitatea de a îţi recupera creditele este mare în sensul că durează puţin în instanţă. Toată această fluidizare a capacităţii tale de a recupera creditele acordate ajută în final la a avea o marjă scăzută. Noi ne dorim acest lucru deci nu ar trebui să fim de la început întrebaţi numai de partea de pasiv când de fapt şi de drept elemental de care trebuie să discutăm este această marjă la care operează sistemul şi ce trebuie să înglobeze…Ar trebui să găsim un model de business, funcţionând cu costuri mai mari decât veniturile toată lumea este fericită, eu nu cred că aşa ceva nu există şi nu am putea să îl descoperim…este o lege economică care nu funcţionează aici”.

 

×
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close