Antena 3 CNN Economic Cum a evoluat piata de asigurari in prima jumatate a anului 2018?

Cum a evoluat piata de asigurari in prima jumatate a anului 2018?

Cum a evoluat piata de asigurari in prima jumatate a anului 2018?
16 Oct 2018   •   12:35

Piata asigurarilor din Romania este din ce in ce mai bine inchegata, existand o serie de asigurari obligatorii, cum ar fi categoria de asigurari auto sau cele pentru casa, dar si foarte multe asigurari optionale.

Pe baza unor statistici oferite de ASF, cei de la www.romasig.ro au facut un raport in ceea ce priveste evolutia pietei de asigurari in prima jumatate a anului 2018.

Care sunt cele mai importante statistici privind asigurarile din Romania, in raport cu cele din Uniunea Europeana?

In 2018 evolutia asigurarilor a fost una foarte buna, in ciuda incertitudinilor si riscurilor geopolitice din zona. Pentru o analiza corecta a pietei de asigurari au fost analizati o serie de indicatori care arata nivelul de dezvoltare al pietei. Acestia sunt gradul de penetrare al asigurarilor in PIB si densitatea asigurarilor. Din pacate, Romania are un grad de penetrare al asigurarilor de 1.23% la nivelul anului 2016, spre deosebire de tari precum Franga sau Germania care au pana la 11%.

Partea buna este ca gradul mic de penetrare este dat de cresterea rapida a PIB-ului.

In 2017, densitatea asigurarilor din Romania a fost de 494 de lei/locuitor, valoare in crestere.

Cate societati de asigurare exista pe piata din Romania?

In Romania exista 29 de societati de asigurare, insa doar 16 dintre acestea ofera asigurari Generale. Piata de asigurari RCA sau cea de asigurari pentru locuinte sunt cele mai dezvoltate, avand numarul cel mai mare de polite. Cu toate astea, 7 dintre cele 29 de societati au doar activitate de asigurari de viata si 6 au activitate compozita.

Desi exista 29 de societati, in prima jumatate a anului 2018 nu mai putin de 88% din totalul asigurarilor au fost facute la primele 10 societati, care, in cea mai mare parte, ofera asigurari generale.

Care sunt principalele tipuri de asigurari facute de romani?

Din totalul primelor brute ale asigurarilor generale, 86% sunt pentru clasele A10, A3 si A8. Clasa A10 se refera la asigurare auto de raspundere civila si are un procent de 48.34%. Clasa A8 are si ea un procent destul de mare, de 13%. Clasa A3 se refera tot la raspunderile pentru vehicule terestre, cu 24% dintre asigurari.

Cum a evoluat piata de asigurari de raspundere civila RCA?

Piata de asigurari RCA este cea mai dezvoltata, ceea ce aduce un interes mare pentru modul in care a evoluat. Gratie numeroaselor optiuni pe care le au soferii, cum ar fi posibilitatea de a folosi un calculator RCA si de a compara preturile intre diversi asiguratori, evolutia a fost una cat se poate de interesanta. Cota de piata a fost adjudecata in proportie de peste 50% de primii 2 jucatori de pe piata: City Insurance si Euroins, insa in lupta pentru asigurari RCA intra si alte 7 companii, cu procente intre 0.46 si 16%.

Valoarea primelor de asigurare in prima parte a lui 2018 a ajuns la 1.84 de miliarde de lei iar numarul de contracte a depasit 3 milioane. Numarul de anul acesta este in crestere cu 9.32% fata de cel de anul trecut, ceea ce arata ca numarul de masini din Romania este mai mare.

In general, soferii prefera politele cu o valabilitate de 6 luni sau 12 luni, 67% dintre acestia optand pentru o astfel de valabilitate. Exista si din ce in ce mai multi soferi care opteaza pentru asigurari pe o luna, in conditiile in care de ceva vreme exista aceasta posibilitate, de a incheia asigurarea doar pentru perioada in care este utilizat automobilul.

 

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close