Antena 3 CNN Economic Cine își mai permite să cumpere o locuință? Condiții mai dure pentru românii care îşi doresc o casă

Cine își mai permite să cumpere o locuință? Condiții mai dure pentru românii care îşi doresc o casă

Românii care vor să ia un credit se gândesc acum de două ori înainte să ia decizia, iar cei care au luat această hotărâre trebuie să îndeplinească condiții mai dure.

de Alexandra Axinia    |    06 Mai 2023   •   08:45

Atenție dacă doriți să vă cumpărați o casă sau un apartament. Dobânzile la rate pentru locuințe au crescut, iar condițiile pentru accesarea unui credit sunt mai aspre, astfel că românii au ajuns să se uite după apartamente mai mici și mai ieftine.

Analiștii spun că pentru un apartament mediu ne trebuie un salariu de peste opt mii de lei, un venit pe care foarte mulți dintre români nu îl au.Cu toate acestea, apartamentele la prețuri medii se mai găsesc acum doar la periferie.

Citește și: Românii plătesc cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană pentru creditele ipotecare

De exemplu, pentru a lua un credit în lei, rata nu poate depăși 40% din venit. La salonul imobiliar desfășurat în Capitală, românii caută apartamente mai mici cu prețuri până la 90 de mii de euro, iar pe acestea le găsim la periferie, în zone precum Berceni, Chiajna sau Chitila.

Analiștii spun că pentru un credit de 90 de mii de euro avem nevoie de un salariu de aproximativ opt mii de lei. Ultimele date arată că România înregistrează cele mai mari dobânzi la creditele ipotecare din Uniunea Europeană.

×
Subiecte în articol: credit ipotecar achizitie locuinta
Parteneri
Ordinea partidelor pe buletinul de vot, la alegerile europarlamentare 2024
x close