Antena 3 CNN Economic Companii Ce abilități caută companiile la tinerii care vor să lucreze în echipa lor?

Ce abilități caută companiile la tinerii care vor să lucreze în echipa lor?

Ce abilități caută companiile la tinerii care vor să lucreze în echipa lor?
17 Apr 2019   •   17:46

Cerințele persoanelor care caută un loc de muncă sunt mari, dar și cele ale angajatorilor de asemenea. Cu siguranță se caută performanța, dar oare se mai pune atât de mult accent pe diplome sau pe un întreg arsenal de calificări?

În ziua de azi s-a constatat faptul că abilitățile tinerilor angajați sunt mai importante decât diplomele. Sunt companii care fac recrutări din liste de universități, dar care între timp au realizat că sunt angajați foarte buni care nu au diplome. Există mulți tineri cu talente deosebite care sunt foarte inteligenți și care nu urmează cursurile învățământului superior tradițional. Mulți angajatori spun că abilitățile sunt mai importante la oameni și greu de găsit. Ei se referă la anumite competențe pe care tinerii trebuie să le aibă, dincolo de diplomă, care sunt foarte importante în formarea fiecărui profesionist și care din păcate nu se învață la universitate.

În străinătate spre exemplu a crescut numărul angajaților fără studii superioare. Potrivit specialiștilor capacitatea de a face performanță a unui tânăr nu are legătură neapărat cu modul în care a performat în școală. Ei cred că abilitățile solicitate în facultate sunt diferite, te transformă ușor, te învață să privești lucrurile într-un mod diferit.

Prin urmare, anumite companii mari nu se mai ghidează când fac angajări după ideea că trebuie să aleagă în echipa lor tineri care au absolvit o universitate sau care au un anumit atestat neapărat. Angajatorii s-au convins de faptul că foarte mulți tineri au talente ascunse deși nu au diplome în domeniul respectiv care să arate faptul că au absolvit o instituție de învățământ superior – școală de studii superioare, academie, universitate cu autorizare de funcționare provizorie sau acreditată.

În ziua de zi se caută specialiști aflați la început de drum, tineri ambițioși, serioși, încrezători, curajoși, dedicați, cu etica muncii, care au o mentalitate orientată spre succes. Sunt oameni talentați și pricepuți care nu au studii superioare dar care sunt foarte muncitori și talentați, și au nevoie de o șansă pentru a arăta ce pot.

În străinătate dar și în țară mulți români aleg anumite activități controversate, cum sunt cele de a face videochat, fiind atrași de câștigurile foarte mari. Sunt fete tinere studente care lucrează de exemplu la videochat Galați și care deși urmează și cursurile unei universități, fac asta pentru bani. Multe fete aspiră să aibă un viitor mai bun, dar consideră că pentru moment acest job reprezintă o modalitate prin care pot obține un câștig enorm fără a face ceva în mod deosebit. Și în acest job contează să ai anumite abilități pentru a câștiga bani. Trebuie să fii cât mai naturală, să ai o figură care să atragă oamenii, să ai abilități de comunicare prin care să-i surprinzi pe clienți prin vorbe. Poți câștiga interesul unei persoane doar printr-o conversație foarte interesantă.

Ce abilități caută angajatorii la tinerii care sunt în căutarea unui loc de muncă? În primul rând ei consideră că un om trebuie să aibă abilitatea de a accepta criticile. Acesta este un mod eficient prin care se poate dezvolta o persoană. Dacă nu stăpânește această abilitate, acel om se va întreba mereu de ce el nu poate avansa când toți din jur reușesc asta.

O altă abilitate este flexibilitatea, dorința de a învăța mereu ceva nou, de a crește, indiferent cât de mult știi. Un bun angajat trebuie să aibă și acea abilitate de a rezolva problemele, trebuie să aibă competențe prin care se descurcă în orice situație. Încrederea în sine contează foarte mult, are un rol important în cariera oricărei persoane.

Etica muncii este o altă abilitate care în prezent lipsește din ce în ce mai mult la cei mai tineri angajați. Persoanele care au această abilitate au un mare avantaj pe piața forței de muncă pentru că vor fi apreciați și preferați de angajatori. O altă abilitate pe care nu o au mulți tineri angajați este arta conversației, talentul de a realiza o bună comunicare. Este destul de ușor să dai greș, contează fiecare cuvânt pe care îl rostești. Dacă nu spui ceea ce trebuie poți crea o impresie greșită destul de ușor celor care realizează interviul de angajare. În prezent se caută tot mai mult tineri care au abilități de comunicare și care în plus au și înalte competențe de bază care îi va transforma în profesioniști buni.

Fiecare angajat trebuie să aibă o gândire pozitivă pentru că aceasta este oarecum molipsitoare, îi poate determina și pe cei din jur să fie la fel. A avea un punct de vedere pozitiv este foarte important, iar companiile care fac recrutări sunt conștiente de acest lucru și țin cont de el. Întotdeauna ele caută angajați optimiști care știu cum să se comporte și care astfel pot neutraliza stresul, pot face munca mai plăcută, pot ajunge la performanță.

Abilitatea de a rezista la stres, mai ales că acesta este destul de mare în ziua de azi, este foarte importantă. Talentul de a lucra în echipă contează de asemenea, pentru că în cadrul companiilor sarcinile sunt destul de complexe și unele sunt imposibil de realizat individual, este necesar să se lucreze în echipă și în cadrul ei toate persoanele să se integreze cât mai bine, să-și îndeplinească obligațiile pe care le au. O altă abilitate este aceea de a te organiza cât mai bine, de a a-ți planifica obligațiile pentru a realizat tot ceea ce ai de făcut la timp.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close