Antena 3 CNN Economic Ce contribuţii la asigurările sociale vor fi trecute de la angajator la angajat. Toți salariații trebuie să citească asta!

Ce contribuţii la asigurările sociale vor fi trecute de la angajator la angajat. Toți salariații trebuie să citească asta!

Ce contribuţii la asigurările sociale vor fi trecute de la angajator la angajat. Toți salariații trebuie să citească asta!
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    20 Sep 2017   •   17:12

Sindicaliştii au declarat, miercuri, după negocierile avute la Guvern, că nu vor fi fi trecute toate contribuţiile în sarcina angajaţilor.

„Se doreşte transferarea unor părţi de contribuţii de la angajator la angajat conform celor discutate care rămâne să le vedem efectiv în următoarele zile într-un document oficial. Ceea ce s-a specificat este că fondurile speciale - şomaj, fondul de risc profesional, fondul de garantare a salariilor, concedii medicale, inclusiv obligaţiile angajatorului pentru condiţii de muncă deosebite şi speciale - vor rămâne în continuare în sarcina angajatorului. Deci din totalul obligaţiilor sale vor fi transferate aproximativ numai 20% din cele 22,7% contribuţii pentru condiţii normale sau se adaugă cinci puncte procentuale pentru deosebite şi zece puncte procentuale pentru speciale. În acelaşi timp, conform precizărilor domnului ministru al Justiţiei, fără să se prejudicieze problema dreptului de proprietate, legea va prevedea în mod expres şi imperativ faptul că angajatorii sunt obligaţi să crească cu 20% nivelul salariilor brute la care se vor aplica noile contribuţii sociale de 35% pentru angajat şi la restul cele 10% impozit pe salariu. În condiţiile respective cresc şi în sectorul economic privat, mixt sau de stat salariile nete cu aproximativ 8% în structura dată. În acelaşi timp s-a convenit, cel puţin aparent e convenit cu sectorul bugetar că, în legea de salarizare bugetară, creşterea de 25% prevăzută pentru 1 ianuarie 2018 include şi transferul de taxe sociale. Deci, practic, sectorul bugetar va vedea majorarea de 25% din care se vor scădea taxele sociale - 20% pentru angajator, deci vor avea o creştere pe net de aproximativ 5%”, a anunţat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hosu.

Liderii sindicatelor au precizat că, în urma negocierilor de miercuri, nu au motive să anuleze protestele anunţate pentru perioada următoare.

Sursă: Mediafax
×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close