Antena 3 CNN Economic Biz News Business Taxa pe fast-food îi enervează pe producători

Taxa pe fast-food îi enervează pe producători

Taxa pe fast-food îi enervează pe producători
Sursa foto: fast food
05 Feb 2010   •   13:26

Taxa pe fast-food a stârnit revoltă în rândul producătorilor. Pizza, shaorma şi ciocolata scapă de taxă. Însă, pe lista Ministerului Sănătăţii sunt alte 40 de mii de produse care s-ar putea scumpi. Nu se ştie deocamdată care, cert este că cele cu grăsimi multe, dulciurile şi băuturile carbogazoase vor fi primele taxate.

O taxă în plus, înseamnă şi preţuri mai mari, spun producătorii. Şi nici nu se vor schimba obiceiurile alimentare ale românilor. Dimpotrivă, va creşte evaziunea fiscală şi se încurajează piaţa neagră, sunt de părere patronatele. La fel s-a întâmplat şi cu taxa de viciu pe ţigări şi alcool.

?Consumul nu a scăzut. Aţi trimis consumatorul pe marginea drumului, să bea ţuică la cazan, apoi i-aţi băgat în spital?, spune Romulus Dascălu, preşedintele Organizaţiei Patronale din Industria Alcoolului.

Şi argumentele producătorilor din industria alimentară nu se opresc aici. Ei spun că scumpirea alimentelor îi va determina pe români să nu mai cumpere din supermarket-urile româneşti.

?Jumătate din Ardeal şi Banat îşi cumpără alimentele din Bulgaria, sudul ţării din Ungaria?, spune


Taxa pe fast food va afecta buzunarele romănilor. Nimic nu e bătut în cuie au declarat reprezentanţii ministerului. După ce au văzut că producătroii se revoltă şi nimeni nu susţine proiectul, guvernanţii bat acum în retragere.

?Nimic nu e bătut în cuie atâta vreme cât e făcut de mâna omului?, spune Adrian Streinu Cercel.

Lista cu alimentele taxate cuprinde peste 40 de mii de produse şi ar putea fi gata în cel mult 2-3 luni, spun reprezentanţii ministerului.

Antena3

×
Subiecte în articol: fast food producatori pizza shaorma
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close