Antena 3 CNN Economic Bani de la stat, pentru rezolvarea problemelor cu apa caldă și căldura | Ministrul Energiei: "Se vor reduce facturile la întreținere pentru sute de mii de români"

Bani de la stat, pentru rezolvarea problemelor cu apa caldă și căldura | Ministrul Energiei: "Se vor reduce facturile la întreținere pentru sute de mii de români"

Vin bani de la stat pentru rezolvarea problemelor cu apa caldă și căldura din apartamente, inclusiv pentru reabilitarea rețelei de termoficare, prin proiecte lansate de Ministerul Energiei.

Bani de la stat, pentru rezolvarea problemelor cu apa caldă și căldura | Ministrul Energiei: "Se vor reduce facturile la întreținere pentru sute de mii de români"
Sursa foto: Getty Images
de Georgiana Adam    |    01 Feb 2024   •   10:37

Astfel, cu această soluţie, se vor reduce facturile la întreținere pentru sute de mii de români și se vor asigura condiții normale în casele lor, susţine ministrul Energiei, Sebastian Burduja.    

Ministerul Energiei lansează joi, prin platforma MYSMIS, două apeluri de proiecte pentru sprijinirea investițiilor de modernizare și reabilitare a rețelei de termoficare. 

Apelurile de proiecte se vor lansa în platforma MySMIS2021 prin procedură cu depunere continuă, până la epuizarea bugetului total alocat, sau până la împlinirea termenului limită de depunere, oricare dintre acestea intervine primul, corelat cu cadrul de performanță al Fondului pentru Modernizare (FM).

"Am văzut acum câteva săptămâni cum zeci sau sute de mii de români stau în frig și fără apă caldă în casele lor. 

Nu ne-am oprit la a vedea problema, ci am promis că lucrăm la o soluție. 

Ne-am respectat încă o dată promisiunea. Lansăm astfel prin Ministerul Energiei, din Fondul pentru Modernizare, un apel de 590 milioane euro nerambursabili, pentru modernizarea sistemelor de termoficare.

Bucureștiul și alte orașe din țară vor putea să investească în rețelele vechi de zeci de ani, ceea ce va reduce facturile la întreținere pentru sute de mii de români și va asigura condiții normale în casele lor. 

Odată cu lansarea acestui apel, cei care îi țin pe oameni în frig nu vor mai avea nicio scuză. 

Grantul acoperă până la 100% din costurile investițiilor și este gândit ca principală soluție la problemele legate de lipsa apei calde și a căldurii cauzate de un sistem de termoficare învechit. 

Susținem sistemele centralizate de termoficare pentru că sunt mai eficiente și mai puțin poluante. 

În paralel, în perioada următoare, vom lansa tot prin Fondul pentru Modernizare un apel de investiții pentru noi CET-uri, grupuri pe gaz, care vor putea acomoda și hidrogen, pe viitor. 

Aceste investiții trebuie gândite în mod integrat, inclusiv prin prisma deciziei recente adoptate de Guvernul României pentru susținerea fuziunii între Elcen și Termoenergecetica, care formează cel mai important sistem de termoficare din România. 

Investițiile sunt cheia dezvoltării și prin investiții putem avea condiții decente de trai în toate orașele noastre, iar Ministerul Energiei e hotărât să își îndeplinească mandatul și să pună cat mai multe fonduri la bătaie pentru proiectele de care românii au atâta nevoie", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.    

Finanțarea din Fondul pentru Modernizare în temeiul acestui ghid lansat azi vizează două tipuri de apeluri de proiecte care se deschid joi şi se închid pe 30 iunie şi 1 ianuarie 2027.

Solicitanții eligibili:

- Unități administrativ teritoriale (UAT)/subdiviziuni administrativ-teritoriale care produc energie termică în scopul furnizării în rețeaua de transport şi distribuție/care dețin sistemul de distribuție și transport pentru asigurarea serviciului public de alimentare cu energie termică sau pentru consumul propriu

- Operatori de transport și/sau distribuție a energiei termice definiți conform cadrului legal în vigoare 

În cazul în care rețelele de transport și/sau distribuție sunt în proprietatea statului, potențialii beneficiari sunt persoanele juridice concesionari ai rețelelor şi titulari ai licenței de transport și/sau distribuție şi care au dreptul de a le moderniza/reabilita. 

Beneficiarii depun proiecte numai individual.

Sunt finanțabile următoarele acțiuni:

Sprijinirea modernizării/reabilitării rețelei inteligente de termoficare

- Modernizarea/reabilitarea rețelelor termice primare şi secundare, inclusiv a punctelor termice din sistemele de alimentare cu energie termică prin implementarea tehnologiilor moderne, performante, care să îndeplinească toate cerințele actuale privind pierderile de căldură și de fluid și care să conducă la reducerea emisiilor de CO2;

- achiziționarea/modernizarea/reabilitarea echipamentelor necesare bunei funcționări a sistemelor de  pompare a agentului termic;

- implementarea de Sisteme de Management Energetic (măsurare, control şi automatizare a SACET).

Principalele rezultate urmărite prin promovarea investițiilor în domeniul energiei și eficienței energetice vizează reducerea pierderilor în sistemele de transport și/sau distribuție a energiei termice şi, implicit, creșterea eficienței energetice şi reducerea emisiilor de carbon, potrivit adevarul.ro.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close