Antena 3 CNN Economic Auto Trucuri folosite de șoferi pentru a scăpa de amenzile de circulație. Ce funcționează și ce obligații au polițiștii

Trucuri folosite de șoferi pentru a scăpa de amenzile de circulație. Ce funcționează și ce obligații au polițiștii

Există șoferi care sunt dispuși să recurgă la orice mijloace pentru a evita amenzile de circulație. Însă, care este abordarea cea mai eficientă și ce responsabilități au polițiștii în acest context.

Trucuri folosite de șoferi pentru a scăpa de amenzile de circulație. Ce funcționează și ce obligații au polițiștii
Sursa foto: Poliția Română
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Noi 2023   •   17:00

Printre șoferi circulă diverse povești legate de tactici pe care le pot utiliza pentru a evita amenzile de circulație.

Există numeroase clipuri video în care șoferii încearcă să influențeze polițiștii folosind diverse trucuri.

Cele mai întâlnite "metode" de evitare a sancțiunilor.

1. Polițistul nu s-a legitimat: Unii șoferi pretind că polițistul nu s-a legitimat corect în momentul opririi, dar legea contrazice această afirmație.

Citește și: Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp o amendă de circulație. După cât timp se poate prescrie

2. Polițistul nu a purtat cascheta: Chiar dacă un polițist nu poartă caschetă, acest aspect nu anulează o posibilă amendă conform legii.

3. Polițistul a efectuat un control fără motiv: Există conducători auto revoltați când sunt opriți pentru un control rutinier, susținând că nu au încălcat nicio regulă de circulație. Totuși, legea permite poliției să oprească vehicule în diverse situații.

4. Polițistul trebuie să prezinte ordinul de serviciu și omologarea aparatului radar: Unii șoferi solicită polițistului să le prezinte aceste documente, dar conform legii, ele sunt pentru uzul intern al poliției și pot fi solicitate doar în instanță.

5. Polițistul trebuie să sancționeze doar o singură faptă: Există credința că, dacă sunt opriți pentru o încălcare a legii, nu pot fi amendați și pentru alte fapte. Totuși, conform Codului Rutier, un șofer poate fi amendat pentru fiecare încălcare a legii.

Este important de subliniat că niciuna dintre aceste tactici nu are șanse reale de a împiedica un polițist să aplice o amendă.

Ba chiar pot atrage sancțiuni mai severe

Tentativele de intimidare sau mituire a polițistului constituie infracțiuni și pot avea consecințe grave, inclusiv închisoare.

În situații de nedreptate percepută, șoferii pot solicita anularea procesului verbal prin intermediul instanței.

În cele din urmă, respectarea legii și o atitudine civilizată și onestă în fața polițistului reprezintă cea mai eficientă modalitate de a evita sancțiunile, potrivit Pro Motor.

×
Subiecte în articol: amendă circulație şoferi Politie
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close