Antena 3 CNN Economic Auto Procedura în caz de accidente ușoare. Ce trebuie să faci dacă ești implicat într-un accident

Procedura în caz de accidente ușoare. Ce trebuie să faci dacă ești implicat într-un accident

Din nefericire, folosirea mașinii nu este întotdeauna o activitate 100% sigură și, dintr-o mulțime de motive, poți ajunge în situația de a fi victima sau persoana care a cauzat un accident auto.

Procedura în caz de accidente ușoare. Ce trebuie să faci dacă ești implicat într-un accident
Sursa foto: Getty Images I sefa ozel
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Oct 2023   •   10:00

În funcție de caracteristici, accidentele se împart în accidente ușoare și accidente grave.

Accidentele ușoare sunt acele incidente petrecute în trafic, rezultate exclusiv cu pagube materiale.

Accidentele grave sunt incidentele în care este implicat cel puțin un autoturism și în urma căruia au rezultat și victime umane.

În caz de accidente ușoare, procedura este una simplă. Pentru a putea fi trecute în categoria accidentelor ușoare, evenimentele din trafic trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

Citește și: Câți litri mai sunt în rezervor când se aprinde martorul de combustibil și câți kilometri poți merge cu el aprins 

  • să implice minimum un vehicul care să se afle în mișcare la momentul producerii accidentului.
  • să nu genereze decât pagube materiale.

Declararea accidentelor ușoare. Termenul pe care trebuie să-l respecți

În cazul producerii evenimentelor nedorite din trafic, timpul joacă un rol esențial. Dacă vorbim despre accidente grave, soldate cu victime, este foarte important ca autoritățile să fie anunțate în cel mai scurt timp posibil.

Astfel, victimele vor putea sa beneficieze de ajutorul de care au nevoie într-un termen rezonabil, iar viața lor poate fi salvată ca urmare a acțiunilor prompte ale salvatorilor.

Dacă ne referim la accidente ușoare, cum se procedează în materie de timp, este foarte important.

După producerea unui accident ușor, indiferent de cât de puțin complex este acesta, ai la dispoziție 24 de ore pentru a-l declara.

Nedeclararea în acest termen poate să conducă la amenzi sau la retinerea permisului de conducere, în cazul în care soluționarea incidentului este efectuata cu ajutorul poliției.

Ce sa faci după accident și alte recomandări în caz de accidente ușoare

Soluționarea pe cale amiabilă a accidentelor ușoare este cea mai bună soluție pentru șoferii implicați in astfel de evenimente.

De cele mai multe ori, accidentele ușoare nu provoacă pagube grave sau avarii care să fie foarte greu de remediat. Accidentele de acest fel se produc, în mod statistic, cel mai des în medii urbane. Cauze comune sunt nerespectarea distanței regulamentare, nerespectarea priorității sau schimbarea în mod greșit a benzilor. 

Pentru a avea o imagine mai clară asupra procedurii amiabile la accidente ușoare, găsești aici în detaliu fiecare pas pe care trebuie să îl faci, imediat după producerea evenimentului în trafic. Iată recomandările și elementele de care să ții cont:

  • Păstrează-ți calmul - pentru foarte multe persoane, chiar și cele mai ușoare incidente petrecute în trafic pot să provoace o reacție de panică. Ca șofer, trebuie să iei în permanență în calcul că există riscul să fii implicat în accidente ușoare. Acestea nu sunt mereu provocate din cauza ta, deci pot fi cauzate și de elemente pe care nu le poți controla.
  • Asigură-te că nu sunt victime - după producerea accidentului, cel mai important lucru pe care trebuie sa îl faci este acela de a verifica existența victimelor. Dacă nu este cazul, atunci poți concluziona că este vorba despre un accident ușor.
  • Discută cu celalalt șofer - daca și tu și celalalt șofer sunteți calmi, cu siguranță veți putea sa ajungeți rapid la un acord în privința încheierii unui formular de constatare amiabilă. Acesta se poate completa și semna pe loc. Tot pe loc veți putea să faceți schimb de copii ale polițelor de asigurare.
  • Notifică dauna auto - contactează firma de asigurare de la care a achiziționat polița celalalt șofer, prin intermediul call center-ului acesteia si anunță dauna, în vederea obținerii avizării acesteia.
  • Obține avizarea daunei - avizarea și constatarea sunt elemente diferite. Pentru ca reparațiile să poată fi acoperite de către firma de asigurări, este necesara avizarea daunelor. În acest sens, trebuie să furnizezi informații despre persoanele implicate în eveniment, cauzele producerii accidentului (ora, data, loc), date despre mașinile implicate, detalii despre starea mașinii avariate etc. Aceste informații pot fi obținute folosind polița de asigurare, cartea de identitate a șoferilor implicat în accident, permisul tău de conducere, certificatul de înmatriculare al mașinii și formularul de constatare amiabilă. 

Odată ce ai încheiat discuția cu firma de asigurări, vei obține și avizarea daunei, astfel că ai garanția că vei beneficia de decontarea cheltuielilor de reparație. În funcție de politica fiecărei firme de asigurări, poți alege să colaborezi cu un anumit service, potrivit Asirom.ro

×
Subiecte în articol: accidente usoare procedura accident
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close