Antena 3 CNN Economic Auto Lista completă a bolilor care te pot lăsa fără permisul de conducere în 2024. Depresia te poate lăsa fără carnet

Lista completă a bolilor care te pot lăsa fără permisul de conducere în 2024. Depresia te poate lăsa fără carnet

O afecțiune care nu permite deținerea unui permis auto depistată de orice medic, nu doar cel de familie, te poate lasă fără permis de conducere.

Lista completă a bolilor care te pot lăsa fără permisul de conducere în 2024. Depresia te poate lăsa fără carnet
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Feb 2024   •   20:00

Pentru a deține un permis auto, șoferii trebuie să fie într-o stare fizică și mentală adecvată, conform legii.

Astfel, există anumite afecțiuni medicale pentru care este suspendat permisul de conducere. Printre acestea se poate număra și depresia.

Autoritățile nu vor da dreptul celor care suferă de epilepsie, vertij, boli de inimă sau diabet să urce la volanul unei mașini.

Doar în cazuri excepționale, permisul de conducere auto poate fie eliberat sau reînnoit persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare. Dar numai după ce afecțiunea a fost tratată și doar în baza unui aviz eliberat de un medic specialist

Problemele respiratorii pot duce la suspendarea permisului de conducere

Persoanele care se confruntă cu afecțiuni ale aparatului respirator ar putea fi restricționate în privința dreptului de a conduce. Pentru a redobândi permisul auto, aceste persoane trebuie să obțină aprobarea unui medic specialist.

În cazul insuficienței renale grave, menținerea permisului poate fi condiționată de avizul medical autorizat, alături de efectuarea unor controale medicale periodice.

De asemenea, tulburările psihice sau dependența de droguri, medicamente sau alcool exclud dreptul de a conduce. În situația în care astfel de afecțiuni sunt constatate ulterior obținerii permisului, acesta va fi suspendat automat.

Persoanele care suferă de diabet nu pot conduce o mașină

Persoanele diagnosticate cu diabet sunt restricționate în privința conducerea autovehiculelor. Cu toate acestea, dacă respectă un tratament medical și se angajează să își controleze nivelul glicemiei, pot menține permisul auto.

Sindromul de apnee moderată sau severă necesită consult medical specializat și obținerea unui aviz medical autorizat pentru menținerea dreptului de conducere.

Normele de acuitate vizuală binoculară sunt esențiale pentru a conduce. Dacă nu se îndeplinesc aceste criterii, conducătorii auto nu pot circula pe drumurile publice decât cu corectare vizuală, precum ochelari sau lentile de contact.

Problemele de auz, în special hipoacuzia profundă bilaterală, pot limita conducerea anumitor categorii de vehicule, cu excepția utilizării oglinzilor suplimentare.

Cardiacii nu au dreptul să conducă

Bolile cardiovasculare, cum ar fi bradiaritmia sau tahiaritmia, pot influența dreptul de conducere. Cu toate acestea, cu aprobarea unui medic cardiolog și tratament adecvat, permisul poate fi păstrat.

Cum obțin dreptul de a conduce persoanele cu afecțiuni locomotorii

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite celor care prezintă afecțiuni sau anormalități ale aparatului locomotor.

Persoanele cu dizabilități pot primi dreptul de a șofa numai cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate. Iar în anumite cazuri va fi necesar și susținerea unei probe practice de conducere, potrivit Promotor.

De asemenea, avizul acordat trebuie să precizeze ce tip de modificare este necesară la vehicul.

Depresia te poate lăsa fără permisul de conducere

Depresia este o altă afecțiune care, indirect, te poate lăsa fără carnet. Majoritatea medicamentelor utilizate în tratarea acestei afecțiuni conțin substanțe cu efect psihoactiv sau psihotrop.

Aceste medicamente alterează capacitatea șoferului de a reacționa și îi scade atenția. De aceea, lege interzice conducerea unei mașini celor care folosesc astfel de tratamente.

Șoferii prinși sub influența acestor substanțe riscă să ajungă la închisoare. Conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive atrage suspendarea automată a dreptului de a conduce și se pedepsește cu până la 5 ani de închisoare.

×
Subiecte în articol: şoferi boli fara permis conducere
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close