Antena 3 CNN Economic ANAF a făcut prăpăd. Zeci de mii de verificări fiscale și antifraudă

ANAF a făcut prăpăd. Zeci de mii de verificări fiscale și antifraudă

ANAF a făcut prăpăd. Peste 77.000 de verificări fiscale și antifraudă au fost făcute anul trecut de inspectorii ANAF.

ANAF a făcut prăpăd. Zeci de mii de verificări fiscale și antifraudă
Sursa foto: Hepta/ Petrisor Iordan
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Feb 2024   •   22:13

Cele 77.129 de verificări fiscale și antifraudă făcute în 2023 sunt inspecții fiscale, controale antifraudă, verificări documentare. În cadrul acestora s-au identificat și recalculat obligații fiscale datorate bugetului de stat în cuantum de 10,62 miliarde lei, din care mai mult de jumătate reprezintă TVA.

Aproximativ 70% din obligațiile fiscale identificate de inspectorii ANAF au fost generate în domeniul industriilor prelucrătoare, comerțului (cu ridicata și amănuntul), reparării autovehiculelor și motocicletelor și construcții. De asemenea, pierderea fiscală înregistrată de contribuabili a fost redusă cu 4,81 miliarde lei și au fost identificate abateri pentru sancționarea cărora au fost dispuse amenzi şi confiscări în cuantum de peste 206 milioane lei.

Analiza de risc fiscal care a fundamentat verificările fiscale și antifraudă a avut în vedere criterii precum scăderea cuantumului taxelor și impozitelor declarate în domenii care au înregistrat creștere economică în anul 2022, față de anul 2021, diminuarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor cu sponsorizări/mecenat/burse private, cu sume care depășesc cuantumul legal de deductibilitate, sau activitatea economică generatoare de venituri a organizațiilor nonprofit și omiterea declarării obligațiilor fiscale aferente, scrie Mediafax.

Citeşte şiNotificări false de poprire pe cont, folosite pentru fraudă online. Par să fie trimise de Direcția de Impozite și Taxe

"Raportul ANAF pe 2023 arată că abordarea a fost una constructivă, activitatea de control fiscal fiind ultima pârghie pentru realizarea conformării la declarare.

Inspectorii au adoptat abordarea personalizată și progresivă a formelor și acțiunilor de control fiscal. În 2024, noutatea este adusă de faptul că rezolvăm cele mai importante probleme legate de analiza volumelor mari de date, pentru obţinerea rezultatelor precise în timp util.

Implementarea SAF-T, a sistemului de facturare electronic, a sistemului caselor de marcat electronice, dar și a altor sisteme avansate de analiză, precum și integrarea acestora, va duce la optimizarea analizei de risc.

Vom vorbi despre o altă coerență a datelor/informațiilor declarate prin intermediul declarațiilor fiscale de către contribuabil cu datele din contabilitatea acestuia, astfel încât să poată fi identificați contribuabilii cu risc fiscal. Sinergia între toate aceste sisteme va rafina întregul proces de inspecții, astfel încât să se poată acționa țintit în zonele în care se manifestă cele mai mari fenomene de evaziune fiscală”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

Vezi şiRomânii ale căror datorii vor fi anulate! ANAF le șterge sumele restante

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close