Antena 3 CNN Economic Adevărul despre uleiul de măsline din magazine

Adevărul despre uleiul de măsline din magazine

Adevărul despre uleiul de măsline din magazine
16 Oct 2019   •   22:40

În teorie, Grecia ar trebui să fie o superputere a uleiului de măsline. Nu este doar cel de-al treilea cel mai mare producător din lume, dar un procent neobișnuit de mare din uleiul său este de cel mai înalt grad: extra virgin, scrie publicația Politico.

Totuși, Grecia se luptă să transforme aceste active în aur la export. Chiar dacă se preconizează că recolta de măsline din această lună va fi bună, problema eternă este că Grecia nu va obține singură recompensele complete. Marea majoritate a uleiului său este vândut la vrac în Italia la prețuri de chilipir, unde este îmbuteliat și vândut la o marjă ridicată în supermarketurile din Europa, cu etichete italiene premium. Doar 27 la sută din producția greacă este etichetată și marcată în Grecia, potrivit Băncii Naționale a Greciei.

Unii învinovățesc un sistem de cooperative agricole îmbibat de decenii de politic. Alții susțin că fermierii nu dispun de cunoștințele adecvate pentru a garanta o calitate constantă comercianților cu amănuntul. Oricine ar fi vinovații, situația este că sute de milioane de euro cu valoare adăugată vor merge în Italia.

 

×
Subiecte în articol: ulei de masline
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close