Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! AcceptX
Vezi varianta web
PlayAntena 3 LIVE

Zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Ce a însemnat asta pentru România și Bulgaria

18 Mar 2017   •   10:46
poza

La 1 ianuarie 2017 România și Bulgaria au marcat 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a confirmat, la 26 septembrie 2006, prin Raportul de monitorizare prezentat la Strasbourg de comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, intrarea României, alături de Bulgaria, în UE, la 1 ianuarie 2007.

Procesul de aderare a României la UE a început efectiv în 1993, odată cu semnarea, la 1 februarie, a Acordului european instituind o asociere între Comunitățile Europene și statele membre ale acestora, pe de o parte, și România, pe de altă parte. Acest acord recunoștea obiectivul țării de a deveni membru al Uniunii și prevedea asistență financiară și tehnică din partea acesteia. 

Consiliul European de la Bruxelles, din 14-15 decembrie 2006,  a confirmat aderarea României și a Bulgariei la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007. 

Sâmbătă, la ”Be EU”, Sabina Iosub i-a avut invitați pe unii dintre cei mai tineri europarlamentari, reprezentanți ai României și Bulgariei. Împreună au încercat să răspundă la o serie de întrebări, pentru a identifica cu ce avantaje a venit această aderare și ce s-a întâmplat în ultimii zece ani.

”România și Bulgaria au câștigat mult. Ne-am dezvoltat mult, atât ca țări, cât și ca valori. Suntem vizibile, am depășit bariere care ne împiedicau să fim cu adevărat țări europene. România acum are o voce care poate fi auzită la nivel european” spune europarlamentarul Victor Negrescu.

”Faptul că România și Bulgaria sunt privite la pachet nu e ceva neapărat rău. Arată că suntem buni vecini și prieteni, Împreună am trecut peste multe neajunsuri. Aderarea Bulgariei nu este doar reflectată de balanța bugetară. Înseamnă să fim o parte dintr-o familie de valori și crezuri” afirmă europarlamentarul bulgar Andrey Novakov.

Această rubrică este realizată cu sprijinul unui grant acordat de Parlamentul European

Be EU. Care sunt problemele turismului românesc
Be EU: Brexit duce la relocarea a două agenții europene. România dorește să mute la București Agenția Europeană pentru Medicamente
Be EU. Peste cinci miliarde de euro pentru România. Nu trebuie decât să ne facem treaba
Prima vizită oficială a premierului Mihai Tudose. Victor Negrescu: România schimbă modul în care va relaționa cu Bruxelles
Ce au găsit europarlamentarii în Sicilia, acolo unde mii de românce din agricultură sunt abuzate
Când un puști de nouă ani a aplicat pentru un job, NASA i-a dat cel mai tare răspuns din istorie! „Am auzit că ești un Gardian al Galaxiei?”
MOARTE CUMPLITĂ pentru o proaspătă mămică! Tânăra de 26 de ani a fost TĂIATĂ ÎN DOUĂ de liftul spitalului, la câteva ore după ce a născut
EXCLUSIV! Le-am aflat secretul! Adevărul despre despărţirea dintre Maria Constantin şi Marcel Toader!
Scandal in vestiar dupa Juventus - FCSB. Un jucator a ajuns la spital cu un deget fracturat
Surpriza de la mare » Cu cine a apărut Anamaria Prodan într-o fotografie: "Love my friends"
Home Actualitate Politică Externe Be EU Economic Sport Life Timp liber High Tech Show Campanii