Antena 3 CNN Be EU Raport: România nu adera la UE dacă nu există MCV

Raport: România nu adera la UE dacă nu există MCV

Raport: România nu adera la UE dacă nu există MCV
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
30 Ian 2018   •   12:40

O comisie din Parlamentul European a cerut un studiu de evaluare cu ce s-a întâmplat cu MCV în România și Bulgaria și ce ar trebui făcut pe mai departe.

Ce spune acest studiu? Concluziile sunt extrem de interesante: de la cum România și Bulgaria fără MCV nu aderau la UE în 2007, la cum România nu mai trebuie menținută în vizor, dar și cum "ar trebui luate măsuri pentru înlocuirea mecanismului MCV cu un cadru de monitorizare , care să fie gestionat chiar de autoritățile române."

În cazul în care MCV nu ar fi existat, Bulgaria și România nu ar fi reușit să adere la UE în 2007 sau, dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, procesul de reformă ar fi durat mai mult timp pentru a obține rezultate.

În România s-au înregistrat progrese considerabile în ceea ce privește îndeplinirea tuturor criteriilor de referință ale MCV, iar în prezent se consideră că sistemul judiciar funcționează în conformitate cu liniile generale europene.

Având în vedere situația în care se află țara în prezent în raport cu alte state membre în ceea ce privește criteriile de referință ale MCV, nu mai este atât de imperios ca ea să fie menținută „în vizor". Prin urmare, deși reformele ar trebui să vizeze atingerea obiectivelor lor în viitorul apropiat, ar trebui să se aibă în vedere încheierea MCV înainte de sfârșitul mandatului actualei Comisii.

În același timp, ar trebui luate măsuri pentru înlocuirea mecanismului MCV cu un cadru de monitorizare , care să fie gestionat chiar de autoritățile române. În caz contrar, există riscul încetinirii sau chiar al regresului procesului de reformă.

 

 

×
Subiecte în articol: Bulgaria România raport MCV be EU
Parteneri
Meteorologii au anunțat cât va ține frigul în România!
x close