Antena 3 CNN Be EU Cel mai mare producător rus de diamante, sancţionat de Uniunea Europeană

Cel mai mare producător rus de diamante, sancţionat de Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a anunţat că a adoptat sancţiuni împotriva grupului public Alrosa, cel mai mare producător rus de diamante, ca urmare a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Cel mai mare producător rus de diamante, sancţionat de Uniunea Europeană
Sursa foto: Getty Images/ Santiago Urquijo
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Ian 2024   •   22:18

Potrivit UE, grupul Alrosa, care produce 90% dintre diamantele ruse, "constituie o parte importantă a unui sector economic ce furnizează venituri substanțiale guvernului rus".

De asemenea şi patronul grupului Pavel Marinîcev a fost introdus de UE pe lista neagră a entităţilor şi persoanelor aflate sub incidenţa acestor sancţiuni, care prevăd în special îngheţarea activelor şi o interdicţie de şedere în Uniunea Europeană.

Acesta este cel de-al 12-lea pachet de sancţiuni al Uniunii Europene de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Moscova este acuzată că îşi finanţează o parte din războiul său împotriva Ucrainei datorită comerţului profitabil cu diamante, care reprezintă o cifră de afaceri de circa patru-cinci miliarde de dolari pe an.

Belgia a renunţat la reticenţele sale cu privire la aceste sancţiuni, decise de ţările din G7, şi a propus soluţii, în special prin intermediul unui sistem de urmărire pentru a le face eficiente fără a penaliza propria industrie, una înfloritoare la Anvers, în nord-vestul ţării.

 

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close