Antena 3 CNN Be EU Legea UE privind piețele digitale. Schimbările implementate de companiile de tehnologie pentru a se conforma noii legi

Legea UE privind piețele digitale. Schimbările implementate de companiile de tehnologie pentru a se conforma noii legi

Consumatorii europeni își pot alege acum browserul implicit și pot cumpăra aplicații în afara magazinului de aplicații Apple.

Legea UE privind piețele digitale. Schimbările implementate de companiile de tehnologie pentru a se conforma noii legi
Sursa foto: Getty Images I FreshSplash
de Georgiana Adam    |    09 Mar 2024   •   18:20

Consumatorii europeni au asistat la schimbări majore în aplicațiile, rețelele de socializare și paginile web, deoarece cele mai mari companii de tehnologie s-au conformat legislației UE în această săptămână.

Cele șase companii desemnate drept "gatekeepers" în temeiul Legii UE privind piețele digitale trebuiau să aplice noile norme până la 7 martie.

În cazul în care acestea nu s-ar fi conformat, Comisia Europeană poate impune amenzi de până la 10% din cifra de afaceri globală a companiei în cazul unei încălcări.

Printre modificările aduse consumatorilor din UE se numără opțiuni de schimbare a browserelor implicite și noi posibilități de a descărca aplicații pentru iPhone.

Companiile afectate sunt Amazon, Apple, Alphabet, compania mamă a Google, Meta, Microsoft și ByteDance, proprietarul TikTok, care au fost desemnate "gatekeepers" în septembrie 2023, notează Euronews.

"Noul nostru set de norme va face ca piețele online să fie mai deschise, pentru ca întreprinderile mici și inovatoare să aibă și ele o șansă echitabilă de a reuși", a declarat Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv responsabil cu politica în domeniul concurenței, într-un comunicat.

"Iar în calitate de consumatori, vom avea mai multe opțiuni accesibile online. Acest lucru va schimba profund modul în care funcționează piețele online și va deschide piața digitală, în beneficiul tuturor jucătorilor și utilizatorilor europeni", a adăugat ea.

Ce se schimbă pentru consumatorii europeni?

Normele au un impact asupra tuturor serviciilor, de la Google Maps la serviciile de mesagerie, precum WhatsApp și Facebook Messenger.

Google a declarat în ianuarie că utilizatorii din Europa vor vedea un "banner suplimentar de consimțământ pentru a-i întreba dacă anumite servicii pot continua să partajeze date în aceste scopuri", precum și modificări la căutare, deoarece nu pot da preferință serviciilor lor.

Atunci când utilizatorii își vor configura Android sau iPhone, vor putea, de asemenea, să desemneze un motor de căutare implicit.

De asemenea, Apple va permite acum utilizatorilor de iPhone să descarce aplicații din afara magazinului de aplicații.

Meta, între timp, a declarat că vor exista modificări la WhatsApp și Messenger, deoarece normele UE necesită interoperabilitate între sistemele de mesagerie, ceea ce, potrivit companiei, reprezintă o "provocare tehnică".

Europenii au fost, de asemenea, întrebați dacă doresc să creeze un nou cont Messenger, separat de Facebook.

Microsoft a precizat că utilizatorii au putut dezinstala browserul Edge și căutarea web Bing și a făcut schimbări în modul în care gestionează datele asociate cu Windows.

Utilizatorii LinkedIn au fost întrebați dacă doresc să deconecteze anumite servicii, cum ar fi Jobs, din conturile lor.

Companiile de tehnologie trebuie să dovedească respectarea regulilor prin prezentarea în rapoarte a măsurilor pe care le iau.

O versiune publică a acestor rapoarte va fi disponibilă pe un site web desemnat.

De asemenea, joi, "trebuie să prezinte Comisiei o descriere auditată în mod independent a tuturor tehnicilor utilizate pentru profilarea consumatorilor, împreună cu o versiune neconfidențială a raportului".

"De luni de zile purtăm discuții cu gatekeepers pentru a-i ajuta să se adapteze. Și deja putem vedea schimbările care se produc pe piață: concurenții pot înființa magazine de aplicații alternative, utilizatorii europeni au mai mult control asupra datelor lor și sunt acum împuterniciți să facă alegeri pe care nu le aveau înainte din cauza setărilor implicite", a declarat Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, într-un comunicat.

"Orice companie care se va dovedi că nu se conformează se va confrunta cu sancțiuni severe, inclusiv, în ultimă instanță, cu o desființare", a adăugat el.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close