Antena 3 CNN Be EU Klaus Iohannis, în Parlamentul European: Nu vreau să intru în detalii ale dezbaterii interne din România

Klaus Iohannis, în Parlamentul European: Nu vreau să intru în detalii ale dezbaterii interne din România

Klaus Iohannis, în Parlamentul European: Nu vreau să intru în detalii ale dezbaterii interne din România
23 Oct 2018   •   13:10

Update: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, în plenul PE, că în România există o dezbatere politică, însă nu a dorit să dea alte detalii, precizând că este hotărât să rămână implicat în a le garanta românilor păstrarea valorilor democratice, regulilor şi principiilor unui stat de drept şi continuarea unei lupte foarte dure, grele, dar drepte a luptei împotriva corupţiei. 

"În decembrie 1989, noi, românii, am decis că nu mai suportăm dictatura comunistă şi am înlăturat-o. De atunci construim o democraţie pe care noi, românii, ne-o dorim bazată pe ceea ce se numeşte valori democratice europene, valorile UE. În aceşti aproape 30 de ani, România s-a schimbat, s-a schimbat profund. Suntem o ţară din estul Europei care în continuare crede în democraţia de tip european. România este o ţară cu o economie în creştere, care reprezintă un pol de stabilitate în regiunea geografică în care ne regăsim, este o ţară care aspiră la statutul de lider în domenii precum cele pe care le-am menţionat, România este o ţară apreciată şi responsabilă pentru securitatea pe care o livrează şi în regiune şi în NATO şi în altă parte. Noi, românii, am înţeles demult că nu putem rămâne receptori de ajutor şi de securitate, dar trebuie să ne asumăm un rol mult mai greu în care credem - cel de furnizor de securitate şi asta facem. România este un stat de drept, este un stat democratic. În România există o dezbatere politică şi în România există o democraţie foarte vie. Nu vreau să intru în detalii ale dezbaterii interne din România, dar pot să vă asigur că eu sunt hotărât să rămân implicat pentru a garanta românilor păstrarea valorilor democratice, regulilor şi principiilor unui stat de drept şi continuarea unei lupte foarte dure, grele, dar drepte a luptei împotriva corupţiei", a declarat Klaus Iohannis, în Parlamentul European. 

Update: Președintele Klaus Iohannis a vorbit în Parlamentul European despre România, Uniunea Europeană și proiectul de viitor al UE.

Antonio Tajani, președintele Parlamentului European l-a prezentat pe Klaus Iohannis și l-a invitat să ia cuvântul.

Urmărește LIVE Antena 3 pentru declarațiile președintelui

Iată principalele declarații ale președintelui României:

”Mulțumesc domnule președinte al PE. 

Este o onoare și un privilegiu să mă aflu astăzi în Parlamentul European.

Uniunea a fost marcată de-a lungul timpului de provocări multiple, care ne-au testat coeziunea și unitatea. A fost un deceniu în care Uniunea a trebuit să învețe să se adapteze din mers. A fost marcată de căutarea unei viziuni comune. 

Principala constatare pozitivă a acestei perioade este că există un element care ne unește: identitatea europeană. Aceste valori comune trebuie mereu redescoperite, reapreciate și repuse în valoare, pentru că universalitatea valorilor stă tocmai în caracterul lor regenerator.

Parcurgem un nou capitol în consolidarea proiectului european, în care avem nevoie de o nouă viziune. Pledez pentru coeziune, unitate, solidaritate”

O Europă cu mai multe viteze nu reprezintă o soluție

”UE este un proiect evolutiv, noile realități impun o dezvoltare și o consolidare a proiectului european și nu o repunere în discuție a principiilor fundamentale pe care proiectul european a fost clădit. O Uniune puternică nu trebuie realizată în detrimentul unității. Avem o Uniune incluzivă. O Europă cu mai multe viteze nu poate reprezenta o soluție, în măsura în care dorim menținerea caracterului unitar al UE”

”Sper că viitorul nostru împreună ne va arăta că Europa are o singură inimă, care bate prin noi toți, care ne unește de la est la vest și de la nord la sud”â

”Trebuie să ne asumăm acest ideal comun. Am încredere că în noua etapă în care va intra UE începând cu 2019 va fi una fructuoasă. Sunt încrezător că Summitul de la Sibiu va reprezenta un reper privind proiecția viitorului unei Uniuni mai coezive și mai democratice. Depinde de puterea, înțelepciunea și voința noastră ca acest obiectiv să devină realitate”

”Summitul de la Sibiu este un moment important pentru consolidarea fundației acestui viitor. Viitorul UE nu se poate edifica decât cu participarea directă și activă a cetățenilor europeni. Îmi doresc ca Sibiul să fie un moment de sensibilizare al cetățenilor. Aceștia vor măsuri concrete și rezultate tangibile. Vor vești pozitive despre pace, securitate și prosperitate. De asemenea, trebuie să vadă că lucrăm pentru a proteja și consolida elementele-cheie ale UE: libertatea de circulație, piața unică, moneda Euro”

Aderarea României la zona euro este un obiectiv prioritar

”UE se află astăzi într-un moment de redresare economică. Acest lucru nu ar fi fost posibil în lipsa unei viziuni și acțiuni comune. Siguranța economică este la fel de importantă ca cea a frontierelor. Avem nevoie de măsuri și decizii cuprinzătoare care să ducă la o zonă euro mai puternică, mai stabilă și mai competitivă. Pentru România, aderarea la zona euro este un obiectiv național fundamental”

”Sărbătorim 25 de ani de piață internă, am parcurs un drum lung privind libertățile de a călători, de a munci și de a studia. Nu putem să ne imaginăm UE fără piața unică și cele patru libertăți: libera circulație a mărfurilor, persoanelor, serviciilor și capitalelor”

”Europa este și trebuie să rămână un lider pe plan internațional în mai multe domenii, cu precădere revoluția tehnologică și digitală”

”Trebuie să fim conștienți de faptul că transformarea digitală a societății nu va putea fi înfăptuită fără o investiție masivă în educație”

”Toți cetățenii trebuie angrenați în aceste evoluții. Acesta trebuie să fie angajamentul nostru, al celor care conduc Europa”

”Provocările legate de migrație sunt aspecte de maxim interes. Trebuie să acționăm astfel încât proiectul european să reclădească siguranța. Să acordăm atenție sporită terorismului și radicalizării”

”UE trebuie să rămână un spațiu de liberă circulație. Pentru România, aderarea la Schengen reprezintă un obiectiv important. Va contribui semnificativ la consolidarea securității pentru întreg spațiul de liberă-circulație din Uniune”

”Lărgirea Uniunii nu trebuie să rămână doar un deziderat, ci continuă să fie o necesitate reală. Potențialii candidați trebuie să își ancoreze eforturile de asumare a reformelor”

”Nu putem fi cu adevărat relevanți la nivel global dacă nu reușim să înfluențăm semnificativ mediul din vecinătatea noastră”

”Vorbim și de un viitor în care Uniunea va avea un rol de prim-plan pe scena internațională. Statele membre vor sprijini pe baza intereselor împărtășite afirmarea Uniunii ca actor global. Implementarea strategiei globale a înlesnit evoluții importante atât în domeniul securității și apărării, cât și consolidarea între politicile interne și externe ale Uniunii”

Europa este România și România este Europa

”Distinși membri ai Parlamentului European, În urmă cu 11 ani, când România s-a alăturat marii familii europene, mă simțeam deosebit de mândru, ca român, că trăiesc acest moment important pentru țara mea. Anul viitor, când România preia pentru prima dată Președinția Consiliului Uniunii Europene, Summitul de la Sibiu va reprezenta un moment de răscruce pentru familia noastră europeană. Este datoria noastră, este responsabilitatea noastră să creionăm viitorul Europei. Alături de toți românii, mă simt mândru în calitate de cetățean român și, în egală măsură, de cetățean european. Pentru că mândria națională sau mândria europeană nu reprezintă concepte erodate și nici realități paralele. Este o stare asumată, care întreține și dă forță și conținut acestei identități. Pentru că Europa este parte din fibra noastră. O Europă care însumează din diversitatea noastră. O Europă clădită pe baza conceptului de unitate în diversitate. De aceea Europa este România și România este Europa”

România este profund atașată de proiectul european

”2018 este anul Centenarului României Moderne, care înseamnă pentru noi nu atât analize retrospectiv-istorice, cât, mai ales, proiecții de viitor. În acești 100 de ani, am învățat unele lecții importante, trecând prin experiențe și perioade nefericite. Iar lecția democrației este una dintre cele mai importante. De aceea apreciem cu atât mai mult valorile familiei europene. Din acest motiv, România este o țară profund atașată proiectului european. Avem o societate vibrantă și dinamică, în continuă evoluție. Suntem o democrație tânără, care are resursele pentru a se perfecționa. Românii sunt conectați activ la valorile civice. Au dovedit-o cât se poate de clar, și-au făcut auzită vocea atunci când a fost nevoie să apere statul de drept și democrația. Românii au voința și forța de a merge mai departe pe drumul european pe care și l-au asumat. Este ambiția de a depăși orice obstacole pentru a rămâne puternic ancorați în marea familie europeană din care facem parte în mod fundamental”

”Una dintre companiile românești este de câțiva ani lider mondial în soluții de apărare și securitate cibernetică. Pe de altă parte, o companie inițiată de doi tineri ingineri a devenit, în această primăvară, primul «unicorn» românesc. În numai șase luni, compania și-a triplat valoarea, ajungând la o evaluare de 3 miliarde de euro, a devenit unul dintre liderii globali în roboți software, automatizare și inteligență artificială. Peste tot în România, de la Iași la Timișoara, de la Cluj la București, de la Craiova și Constanța, mii de ingineri români talentați - femei și bărbați - lucrează pentru a avansa tehnologiile digitale, fie că e vorba de mașini conectate și sisteme inteligente de transport, de telecomunicații 5G și Internetul lucrurilor, de cercetare și inovare în blockchain, tehnologii spațiale sau agricultură digitală”

”Tânăra generație crede în Europa și se implică în dezbateri privind viitorul nostru de o manieră pozitivă și, mai ales, optimistă. Din entuziasmul acestor tineri remarcabili se hrănește și optimismul nostru privind viitorul Europei. Totodată, entuziasmul lor ne obligă în mod deosebit la responsabilitate. Avantajul acestui val de entuziasm care vine dinspre România provine, în primul rând, din forța lui de a inspira și a retrezi reflexul apărării democrației, care nu este un dat, ci presupune o responsabilitate continuă de a o îngriji, apăra și promova. România este în prezent o țară dinamică și orientată spre viitor, care a îmbrățișat rapid și a valorificat noile tendințe tehnologice și serviciile digitale”

”Economia datelor este viitorul, iar sectoarele românești de IT&C și creativ au una dintre ponderile cele mai mari din PIB-ul național din întreaga Uniune. Nu trebuie, așadar, să mire pe nimeni că România își dorește și are capacitatea să contribuie la consolidarea rolului global al Uniunii în acest domeniu. România susține activ o Uniune care investește în siguranța cetățenilor săi. Unitatea europeană este esențială când vorbim de consolidarea securității interne a Uniunii. Pentru România, în calitate de stat membru care gestionează una dintre cele mai mari frontiere externe ale UE, securitatea este un domeniu prioritar, în care am demonstrat deja că performăm în toate privințele. Suntem capabili, astăzi, să fim un furnizor de securitate, la cele mai înalte standarde, pentru întreaga Uniune, așa cum o facem deja în cadrul NATO. Ca stat membru al Uniunii, vom acorda o importanță specială continuării măsurilor menite să reducă fragmentarea spațiului european de securitate. Avem datoria de să protejăm toți cetățenii, indiferent dacă aceștia se află sau nu în statele din Spațiul Schengen. Acest lucru este posibil doar printr-o aplicare integrală la frontiera externă a Uniunii, de către toate statele membre, a instrumentelor de securitate de ultimă generație”

Alocuțiunea integrală poate fi citită AICI

Știrea inițială

Preşedintele Klaus Iohannis participă la Strasbourg la dezbaterea organizată de Parlamentul European (PE) privind viitorul Uniunii Europene, unde va susţine o alocuţiune referitoare la viziunea României pe această temă. 


Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, participarea preşedintelui la acest eveniment are loc în contextul seriei de dezbateri privind viitorul UE, la care sunt invitaţi şefii de stat şi de guvern din statele membre. Această iniţiativă a fost lansată în ianuarie şi va continua până la sfârşitul mandatului actualului Parlament European, în mai 2019. 

În cadrul dezbaterii din plen, vor mai susţine intervenţii preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi liderii grupurilor politice din PE. 

Cu ocazia vizitei la Strasbourg, Klaus Iohannis va avea, marţi, o întrevedere cu Antonio Tajani, alături de care va susţine o declaraţie comună de presă. 

Şeful statului mai are programată participarea la o întâlnire de lucru alături de preşedintele Parlamentului European, preşedintele Comisiei Europene, reprezentantul Preşedinţiei austriece la Consiliul UE şi liderii grupurilor politice din PE. 

De asemenea, şeful statului va avea o întâlnire cu preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber. 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close