Antena 3 CNN Be EU Justiția din România, subiect de discuție la Bruxelles. Tudorel Toader: România are prea multe legi. Trebuie să obținem ridicarea MCV - VIDEO

Justiția din România, subiect de discuție la Bruxelles. Tudorel Toader: România are prea multe legi. Trebuie să obținem ridicarea MCV - VIDEO

Justiția din România, subiect de discuție la Bruxelles. Tudorel Toader: România are prea multe legi. Trebuie să obținem ridicarea MCV - VIDEO
22 Mar 2017   •   16:22

Dezbatere importantă la Bruxelles. Ministrul Justiţiei discută cu preşedintele comisiei Libe, Claude Moraes despre evenimentele petrecute în ultimele luni, în România.  Moraes a declarat în exclusivitate la Antena 3 că va fi o dezbatere liberă, transparentă unde se va analiza inclusiv progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismul de Cooperare si Verificare.

În cadrul dezbaterii, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat în Parlamentul European că România trebuie să obțină ridicarea MCV și că legislația din ara noastră are o evoluție continuă, cu dinamică ireversibilă. Tudorel Toader a mai declarat că România are prea multe legi, greu de cunoscut și greu de interpretat inclusiv pentru juriști.

Vreau să fac o prezentare corectă, onestă, a stadiului în care se află justiția din România. Numai în felul acesta știm ce am făcut și ce trebuie să facem, pentru a ridica standardele de protecție a drepturilor și libertăților pentru a asigura coordonatele statului de drept”.

„Legislația din România a cunoscut o evoluție continuă, o dinamică ireversibilă. Chiar dacă apar sincope în reglementare, dinamica și standardul pe care legislația l-a atins are caracter ireversibil. Avem din păcate o inflație legislativă. Avem, cu titlu personale, foarte multe legi, prea multe legi, greu de cunoscut, greu de interpretat și greu de aplicat. Avem o practică judiciară neunitară, dar avem mecanisme de corecție. Înalta Curte care pronunță hotărâri prealabile, recursuri, cu rolul de asigurare a unei practici neunitare. Avem Curtea Constituțională, ca în toate statele, dar aici sunt încă unele decizii netranspuse în legislație. Am început elaborarea unui proiect de lege care să pună de acord să transpună toate deciziile Curții Constituționale”, a mai declarat Tudorel Toader.

Tudorel Toader: Am obținut amânarea proiectului de lege privind grațierea

„Avem peste 27.000 de deținuți în penitenciare și perspectiva deloc plăcută a unei decizii pilot de la CEDO, de a fi condamnați pentru încălcarea condițiilor de detenție. Există un proiect de lege pentru grațierea unor pedepse. Am fost în Parlament și am cerut amânarea acestui proiect de lege, pentru ca Guvernul să vină din urmă cu măsuri complementare, pentru că grațierea nu este măsura miracol care să rezolve în prezent și pe viitor problema supraaglomerației din penitenciare, iar Comisia Juridică a fost de acord și a amânat dezbaterile”.

„Suntem sub MCV. Am demarat acțiunile pentru ca toate instituțiile implicate în MCV să ne unim competențele pentru a răspunde condiționalităților cerințelor din mecanism, pentru ca în final să obținem ridicarea MCV”, a mai spus Tudorel Toader. 

URMĂREȘTE DEZBATEREA LIVE AICI.

Antena 3 este singura televiziune din România prezentă la acest eveniment foarte important.

Claude Moraes: Nu e ceva negativ la adresa României, abordarea va fi pozitivă

Eu aștept mai multă informație, ca să aflăm exact ce se întâmplă cu România. Aștept mai multe informații de la Ministrul Justiției și vor fi și jurnaliști de investigații. Nu e vorba despre ceva negativ în privința României, abordarea va fi una pozitivă. Avem responsabilitatea să investigăm evenimentele și ceea ce s-a decis în ultimele luni. Mă bucur că ministrul Justiției e aici. Va fi tratat cu respect și vom avea o dezbatere transparentă”, a declarat Claude Moraes la Antena3.

Liviu Avram: Criza ordonanțelor de urgență din România, așa cum a trăit-o un simplu cetățean

Printre cei care au luat cuvântul a fost și Liviu Avram, editor Adevărul. „Am să vă povestesc criza ordonanțelor de urgență din România, așa cum a trăit-o un simplu cetățean”.

Discursul a fost întrerupt de Claude Moraes, președintele Comisiei Libe, care a specificat că există reguli privind această dezbatere.

Attila Biro, jurnalist de investigații, despre motivul pentru care au ieșit cetățenii români în stradă

”Toate exemplele de corupție din România au un punct comun. Vedem acei oameni puțini, acei 1%, care în mintea lor e un singur lucru: să fraudeze bugetul statului, să își exporte averile și să nu fie atinși. Cetățenii au ieșit în stradă pentru că ani de zile au văzut și văd în continuarea acel grup restrâns de politicieni și afaceriști care fraudează bugetul statului și nu pățesc nimic”, a spus jurnalistul Attila Biro.

VEZI ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ A DEZBATERII AICI

 

×
Subiecte în articol: ministrul Justitiei be EU tudorel toader
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close