Antena 3 CNN Be EU Cristian Buşoi: "România are o oportunitate economică extraordinară. Ar putea să înlocuiască gazul rusesc"

Cristian Buşoi: "România are o oportunitate economică extraordinară. Ar putea să înlocuiască gazul rusesc"

România are o oportunitate economică foarte mare cu care ar putea chiar să înlocuiască gazul rusesc, spune europarlamentarul Cristian Buşoi, preşedintele comisiei de indistrii din PE.

de Georgiana Adam    |    17 Feb 2024   •   10:51

Pentru ca acest lucru să fie realizabil, este nevoie mai întâi de mobilizare pentru modernizarea reţelelor româneşti.

"Gazul din Marea Neagră poate să fie sursă pentru întreaga regiune şi ar putea să înlocuiască restul de gaz rusesc, încă în jur de 14% din mixul nostru energetic, de la 40% cât era odată.

Aceasta ar fi şi o oportunitate economică extraordinară pentru România.

În paralel, se poate face o modernizare a reţelelor, atât ale distribuitorilor, dar mai ales reţelele primare, Transelectrica, Transgaz, şi tot cu ajutorul fondurilor europene.

Aici e nevoie de mai multă mobilizare şi mai mult sprijin către aceste două companii aflate într-o situaţie diferită, pentru că Transgaz e mai înaintat în ce priveşte anumite proiecte de interconectări şi de reţele.

Noile capacităţi de producţie vor trebui o perioadă, până când eliminăm cărbunele şi trebuie să oferim alternativă oamenilor de acolo, ele trebuie să funcţioneze cumva în paralel sau cel puţin din punct de vedere teoretic", a spus europarlamentarul Cristian Buşoi, preşedintele comisiei de industrii din PE, sâmbătă, la emisiunea Be EU, de la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close