Antena 3 CNN Be EU Comisia Europeană a propus modificarea bugetului UE cu 5,8 miliarde de euro, ca să sprijine îndeplinirea priorităţilor UE

Comisia Europeană a propus modificarea bugetului UE cu 5,8 miliarde de euro, ca să sprijine îndeplinirea priorităţilor UE

Comisia Europeană a propus modificarea bugetului UE pentru 2024 pentru a reflecta modificările intervenite în urma acordului dintre Parlamentul European şi Consiliu privind revizuirea cadrului financiar multianual (CFM) pentru perioada 2021-2027.

Comisia Europeană a propus modificarea bugetului UE cu 5,8 miliarde de euro, ca să sprijine îndeplinirea priorităţilor UE
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    01 Mar 2024   •   10:35

Bugetul modificat va permite Uniunii să asigure îndeplinirea în continuare a priorităţilor sale comune în cursul acestui an, în beneficiul cetăţenilor europeni şi nu numai, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, remis joi.

În special, bugetul va consolida sprijinul UE pentru Ucraina, va stimula investiţiile în tehnologiile critice şi în apărare şi va oferi resurse suplimentare pentru sprijinirea partenerilor noştri din Balcanii de Vest. 

Un alt avantaj al acestei modificări este acela că bugetul UE va dispune de mijloace mai adecvate pentru a veni în ajutorul statelor membre afectate de dezastre naturale şi al ţărilor care se confruntă cu crize umanitare.

Prin această modificare, bugetul anual al UE pentru 2024 va creşte cu peste 5,8 miliarde de euro, sumă care va permite acoperirea următoarelor elemente: consolidarea Mecanismului pentru Ucraina şi mobilizarea Rezervei pentru Ucraina, cu o sumă de 4,8 miliarde de euro.

De asemenea, tot din aceeaşi bani se va face şi consolidarea Fondului european de apărare în cadrul platformei "Tehnologii strategice pentru Europa" (STEP) cu 376 de milioane de euro şi consolidarea

Rezervei pentru solidaritate europeană şi a Rezervei pentru ajutoare de urgenţă (fosta Rezervă pentru solidaritate şi ajutoare de urgenţă) cu 365 de milioane de euro.

Totodată, se are în plan consolidarea Mecanismului de reformă şi creştere pentru Balcanii de Vest, cu 501 milioane de euro, în aşteptarea adoptării de către colegiuitori a propunerii Comisiei şi va fi adaptată rezerva pentru Fondul european de ajustare la globalizare pentru lucrătorii disponibilizaţi la nevoile reale din ultimii ani, potrivit agerpres.ro.

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana buget
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close