Antena 3 CNN Be EU Brexit. Emisarul UE, Michel Barnier, primește mandatul oficial

Brexit. Emisarul UE, Michel Barnier, primește mandatul oficial

Brexit. Emisarul UE, Michel Barnier, primește mandatul oficial
22 Mai 2017   •   09:00

UE va proceda luni la ultimele ajustări care îi vor permite să deschidă negocierile pentru ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar, adoptând oficial mandatul emisarului său Michel Barnier, relatează AFP. 

De la numirea sa de către Comisia Europeană la 27 iulie 2016, cu puţin mai mult după referendumul britanic privind Brexitul, francezul Barnier a străbătut cele 27 de ţări ale UE, întâlnindu-se cu conducătorii acestora. 

Statele membre, ce se reunesc luni cu ocazia unui Consiliu al miniştrilor la Bruxelles, urmează să-i încredinţeze oficial conducerea negocierilor cu Londra. 

Europenii au stabilit că trei dosare vor trebui definitivate pentru ca retragerea să fie considerată "ordonată": drepturile cetăţenilor, reglementarea problemelor financiare şi noile frontiere externe ale UE, cu atenţie specială pentru Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord. 

Doar apoi, potrivit orientărilor stabilite de conducătorii UE la summitul lor extraordinar de la sfârşitul lunii aprilie, discuţiile vor putea fi începute în jurul viitoarei relaţii între UE şi vecinul său britanic, după peste patru decenii de aderare. 

Toate aceste principii sunt cuprinse în "directivele negocierilor" pe care miniştrii reuniţi luni la Bruxelles urmează de asemenea să le voteze, adică o traducere detaliată a dorinţelor stabilite de cele 27 de ţări. 

Potrivit unei surse europene, sub rezerva anonimatului, delegaţiile statelor membre erau divizate între cele care voiau să intre în detalii şi altele care se mulţumeau cu formule mai generale. Comisia vrea să poată păstra "marje de manevră" în discuţie, a subliniat sursa respectivă. 

Europenii vor fi deci pregătiţi să negocieze, dar vor trebui să mai aştepte încă rezultatele alegerilor legislative anticipate din 8 iunie din Regatul Unit, convocate de premierul Theresa May. 

Negocierile pentru Brexit vor începe "înainte de jumătatea lunii iunie", a precizat Michel Barnier. 

Campania din Regatul Unit, care s-a cristalizat în jurul Brexit, a dat naştere unui schimb de înţepături între Londra şi Bruxelles, înainte ca preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, să intervină. 

"Aceste negocieri sunt şi aşa destul de dificile. Dacă începem să ne certăm înainte ca ele să înceapă, acestea vor deveni imposibile", a pledat la începutul lunii mai Donald Tusk, încercând să dezamorseze tensiuni din ce în ce mai palpabile. 

Conservatoarea Theresa May este în căutarea unui mandat clar pentru a-şi întări poziţia în faţa europenilor, care se pregătesc metodic de negocieri. 

"Ne vor spune ei (britanicii) când sunt pregătiţi", a remarcat o sursă diplomatică de la Bruxelles. 

"Cei cinci ani care urmează vor constitui o cotitură pentru Regatul Unit, un moment fondator şi o provocare. Fiecare vot pentru mine şi echipa mea îmi va întări mâna pentru negocieri", a afirmat joi premierul Theresa May într-un discurs de campanie la Halifax, în nordul Angliei. 

La Bruxelles, alegerile din Marea Britanie sunt bine primite. "Faptul că ele au loc chiar înaintea începerii negocierilor dă clar partenerilor noştri britanici o stabilitate şi o vizibilitate de care avem şi noi nevoie", a explicat Barnier săptămâna trecută în faţa Parlamentului European. 

Dar în faţa membrilor Comisiei, el s-a arătat mai pesimist, potrivit informaţiilor de la recenta reuniune a colegiului comisarilor europeni din 3 mai publicate pe site-ul instituţiei, când a spus că speră ca alegerile odată trecute "climatul politic intern în Regatul Unit să fie mai propice unui acord". 

Unul dintre cele mai delicate puncte va fi "fără îndoială" stabilirea facturii cu privire la suma pe care UE o solicită Regatului Unit, evaluată de partea europeană la 60 miliarde de euro, în urma angajamentelor sale în diferite programe şi bugete europene, care vor continua inclusiv după retragerea britanică aşteptată în martie 2019. 

Fără o înţelegere asupra acestui punct, riscul absenţei unui acord "ar deveni real pentru că niciuna din cele 27 de ţări membre nu vrea să contribuie mai mult în cadrul financiar plurianual actual al UE şi nici să primească mai puţin în proiecte finanţate în acest cadru", a explicat Barnier comisarilor.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Brexit mandat negocieri
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close