Antena 3 CNN Alegeri locale 2024 Sondaj ARA: Candidaturile separate ale PSD şi PNL îl ajută pe Nicușor Dan să câştige Primăria Capitalei. Rareș Bogdan: "Până azi, Piedone lua o parte din electoratul PSD!"

Sondaj ARA: Candidaturile separate ale PSD şi PNL îl ajută pe Nicușor Dan să câştige Primăria Capitalei. Rareș Bogdan: "Până azi, Piedone lua o parte din electoratul PSD!"

O analiză sociologică făcută de ARA Public Opinion arată că ierarhia cursei electorale pentru Primăria Capitalei se schimbă dramatic, ca urmare a deciziei PSD și PNL de a-l retrage pe Cătălin Cîrstoiu și de a merge, separat, cu candidații proprii Gabriela Firea și Sebastian Burduja.

de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Apr 2024   •   16:09

Analiza se bazează pe sondaje realizate de compania menționată în perioada martie - aprilie 2024, pe eșantioane reprezentative la nivelul Capitalei, formate din 1.000 - 2.000 de respondenți, marja de eroare fiind de +/- 3% la un nivel de încredere de 95%.

Conform analizei ARA Public Opinion, prezentată prima dată vinerea trecută, Nicușor Dan rămâne pe primul loc în opțiunile de vot, cu 34 - 37 la sută, în condițiile candidaturilor separate ale PSD și PNL.

Candidatul PSD, nenominalizat în sondaj, deoarece nu era cunoscut la momentul respectiv, ar urma să întrunească aproximativ 25%.

Cristian Popescu Piedone trece pe locul 3, cu 20 - 23 la sută din voturi, iar candidatul PNL își adjudecă locul 4, cu circa 15% din sufragii.

Rareș Bogdan: "Piedone lua o parte importantă a electoratului PSD, în condițiile în care PSD nu avea candidat propriu"

"Cred că este natural ceea ce ați prezentat, pentru că până în momentul acesta domnul Piedone lua o bucată importantă a electoratului Partidului Social Democrat din București.

Doamna Firea este un candidat asimilat cu Partidul Social Democrat și se bucură de o simpatie foarte mare în rândul electoratului PSD din București și nu numai.

Și atunci, cea mai mare parte a acestui electorat care nu a fost convins de domnul Cîrstoiu și care se îndrepta către domnul Cristian Popescu Piedone probabil va migra către doamna Firea.

Evident, acele procente pe care domnul Cristian Popescu Piedone le avea până în momentul acesta în intenția de vot se vor modifica, vor scădea.

Rareș Bogdan: "Scorul Gabrielei Firea nu poate scădea sub 25 la sută"

Este de văzut în perioada următoare cât de mult se va modifica acel procent.

Din punctul meu de vedere, scorul doamnei Firea, de la primul anunț al candidaturii, nu poate fi sub 25%, pentru că este și scorul minim. Este nucleul dur al electoratului PSD care va migra către domnia sa (...)

Până la urmă nu cred că e o surpriză pentru nimeni: electoratul în București înainte de aceste alegeri este împărțit în două categorii - o parte pro-primar și o parte anti-primarul în funcție. Primarul în funcție are o nișă din electorat care este a domniei sale. Acolo nu poate spera nimeni să umble.

Partea cealaltă care este anti, evident că este mult mai numeroasă decât cea pro-primar și aici se luptă un număr mare de candidați în momentul de față.

Domnul Cristian Popescu Piedone fiind primul care și-a anunțat această candidatură, evident că a adunat cea mai mare parte a acelui electorat... 

Faptul că Partidul Social Democrat, care are cel mai mare scor în București în momentul de față, nu a avut un candidat propriu, a făcut ca cea mai mare parte a acelui electorat să rămână la Cristian Popescu Piedone", a explicat Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, într-o intervenție la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close