Antena 3 CNN Actualitate Veste bună pentru nevăzătorii din România! Statul oferă un aparat care îi ajută să citească şi să distingă culorile

Veste bună pentru nevăzătorii din România! Statul oferă un aparat care îi ajută să citească şi să distingă culorile

Dispozitivul portabil revoluţionar care poate citi instant de pe orice suprafaţă reintegrează nevăzăzorii pe piaţa muncii din România. Aparatul recunoaşte feţe, indentitifică produse, coduri de bare, bancnote, culori şi poate spune inclusiv ora exactă. Deşi preţul este unul piperat, 23.000 de lei, statul român vine în ajutorul persoanelor care au nevoie de acest dispozitiv şi oferă vouchere.

Veste bună pentru nevăzătorii din România! Statul oferă un aparat care îi ajută să citească şi să distingă culorile
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Iun 2022   •   19:31

Statul român, prin Autoritatea Naţională a Persoanelor cu Dizabilităţi oferă 7.000 de vouchere a 23.000 de lei, pentru achiziţionarea dispozitivelor.

OrCam este un dispozitiv activat de voce ce ajută persoanele nevăzătoare să devină independente de ajutorul celor din jur.

Aparatul funcționează în 28 de limbi și este disponibil în 50 de țări

"Un dispozitiv asistiv, conceput în Israel, acum 10 ani de zile. Are la bază inteligență artificială și și-a propus într-adevăr să oferă independență persoanelor cu dizabilități de vedere sau complet nevăzători", spune Dana Petruţan, head of sales.

Acesta se atașează practic la orice ochelari, iar persoana poate citi instantaneu texte din cărți, ecranul telefonului sau orice altă suprafață. 

"Vorbim de identificarea culorilor, a bancnotelor, chiar și ora exactă, fără să avem un ceas pe mână. Ba mai mult, îl ajută chiar și în identificare a fetelor din jurul lor", mai spune Dana Petruţan.

Dispozitivul ajută nevăzătorii să își facă singuri cumpărăturile, identifică culori şi chiar bancnote

Bogdan Mureșan este un exemplu de voință, fiind primul avocat din baroul din România nevăzător, iar de un an de zile dispozitivul de vedere i-a schimbat viața în totalitate.

"Aceşti ochelari sunt un ajutor esențial în profesia pe care eu o practic. Cu ajutorul acestora pot să asist clienții în fața organelor de urmărire penală, în fața instanțelor de judecată și îmi dau posibilitatea să studiez documentele existente", spune avocatul.

Daniel Pascu, consilier juridic este un alt exemplu viu. În ciuda deficiențelor de vedere pe care le are, acesta a găsit puterea să devină cea mai bună versiune a sa.

Ochelarii revoluţionari oferiţi de stat reintroduc nevăzătorii pe piaţa muncii

Statul român, prin Autoritatea Națională a Persoanelor cu Dizabilități, oferă vouchere pentru achiziționarea tehnologie asistive, printre care și acești ochelari revoluționari. 

"Acest program are drept scop angajarea persoanelor cu dizabilități, fie că vorbim de o cameră de citit pentru persoane cu deficiențe de vedere, care se montează pe ochelari, fie că vorbim de un fotoliu rulant activ", precizează Mihai Tomescu, preşedinte ANPDPD.

 Programul este disponibil tuturor persoanelor cu dizabilități și sunt oferite 7.000 de vouchere a 23.000 de lei, termenul limită pentru accesarea lor fiind iunie 2023.

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close