Antena 3 CNN Actualitate Verdictul presei internaționale, după ce Klaus Iohannis a anunțat că vrea șefia NATO: "Trebuie să-l înfrunte pe candidatul preferat de SUA!"

Verdictul presei internaționale, după ce Klaus Iohannis a anunțat că vrea șefia NATO: "Trebuie să-l înfrunte pe candidatul preferat de SUA!"

După ce și-a confirmat oficial candidatura la șefia NATO, președintele Klaus Iohannis și-a prezentat viziunea sa pentru viitorul alianței militare într-un editorial apărut în publicația Politico.

de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Mar 2024   •   08:00

Sunt 10 puncte pe care Iohannis le evidențiază.

El susține că va consolida, întări și apăra NATO, iar sprijinul organizației pentru Ucraina va continua atât timp cât e nevoie.

Președintele român sprijină dezvoltarea rapidă a unei baze industriale de apărare în întreaga alianță și alocarea a 2% din PIB-ul statelor membre pentru cheltuielile de apărare.

Iohannis a indicat și pericolul amenințărilor cibernetice, dar a subliniat și necesitatea de a consolida parteneriatul strategic dintre NATO-UE.

Presa internațională a notat intrarea în cursă a președintelui român.

"Iohannis a declarat că va concura pentru acest post (de Secretar General NATO, n.r.), susținând că statele est-europene au nevoie de o mai bună reprezentare în funcțiile de conducere euroatlantice", menționează agenția Reuters.

Politico: "Iohannis se confruntă cu provocarea dificilă de a-l depăși pe premierul demisionar al Olandei, susținut de SUA"

"Iohannis a declarat că NATO trebuie să ajute Ucraina în lupta existențială cu Rusia atât timp cât va fi nevoie. O victorie a Rusiei în Ucraina ar crește foarte mult riscurile de securitate pentru România, care se învecinează cu Ucraina de-a lungul Mării Negre", remarcă Radio Free Europe.

"Președintele României, Klaus Iohannis, și-a anunțat, marți, candidatura pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg la șefia NATO, promițând o reînnoire a perspectivei într-un moment crucial pentru alianță", relatează, la rândul său, Radio Vocea Americii.

"Iohannis ar fi primul șef al NATO dintr-o țară care a făcut parte din blocul sovietic, dar se confruntă cu provocarea dificilă de a-l depăși pe Mark Rutte", remarcă Politico în ediția sa online.

Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania - cele mai puternice state din NATO - s-au pronunțat în sprijinul lui Rutte, prim-ministrul olandez demisionar. 

Acesta este considerat drept un artizan al consensului, o calitate despre care susținătorii spun că ar putea fi pusă în valoare dacă Donald Trump, distant sau chiar ostil față de NATO, va recâștiga președinția SUA, subliniază Politico.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close