Antena 3 CNN Actualitate Un insecticid anti-Zika a făcut prăpăd în SUA. Milioane de albine au fost ucise

Un insecticid anti-Zika a făcut prăpăd în SUA. Milioane de albine au fost ucise

Un insecticid anti-Zika a făcut prăpăd în SUA. Milioane de albine au fost ucise
Sursa foto: Foto: pixabay.com
03 Sep 2016   •   14:20

Apicultorii din Carolina de Sud, în sud-estul SUA, au descoperit în cursul acestei săptămâni că le-au murit milioane de albine după o campanie aeriană de răspândire a unui insecticid controversat împotriva ţânţarilor purtători ai virusului Zika, informează sâmbătă AFP.

"Mica noastră afacere de familie a fost distrusă de pulverizările aeriene", a declarat un apicultor din Summerville, coproprietar al companiei Flowertown Bee Farm and Supplies, care a descoperit sute de mii de albine moarte în apropierea stupilor. "Trebuie să ne ajutaţi să răspândim aceste informaţii pentru ca moartea albinelor care produc mierea să nu fie degeaba", a adăugat el pe contul său de Facebook într-o postare însoţită de fotografii ale albinelor moarte.

Conform presei locale, apicultorii din zonă au pierdut 46 de stupi şi peste 2,5 milioane de albine în cursul acestei săptămâni.

După identificarea a patru cazuri de infecţii cu virusul Zika, autorităţile din Dorchester, Carolina de Sud, regiune administrativă din care face parte şi localitatea Summerville, au dat undă verde împrăştierii de insecticide împotriva ţânţarilor purtători ai acestui virus.

Zika se transmite prin muşcături de ţânţari sau prin contact sexual cu o altă persoană infectată. Boala rezultată este uşoară, cu simptome precum dureri musculare şi stări de oboseală ce pot trece neobservate, însă infecţia poate avea efecte grave în cazul femeilor însărcinate, crescând riscul de a naşte copii cu malformaţii aşa cum este microcefalia.

Insecticidul folosit în SUA împotriva Zika este Naled, un pesticid organofosforic utilizat de decenii pentru eradicarea ţânţarilor. Uniunea Europeană a interzis utilizarea sa din anul 2012 din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru sănătate şi pentru mediu. Numeroşi oameni de ştiinţă au atras atenţia că oamenii care intră în contact cu acest insecticid pot suferi afecţiuni ale sistemului respirator şi că poate provoca chiar anumite forme de leucemie la copii.

În plus, acest insecticid nu ucide doar ţânţarii, dovedindu-se toxic şi pentru albine şi fluturi dar şi pentru peşti şi alte organisme acvatice.

"Naled este un insecticid care nu discriminează", explică pentru AFP Elvia Meléndez Ackerman, profesoară de ştiinţe ale mediului la Universitatea din Porto Rico. "Poate ucide numeroase specii de insecte şi are efecte negative şi asupra altor specii".

Din acest motiv, teritoriul american Porto Rico, unde s-au înregistrat 14.000 de cazuri de infecţii cu virusul Zika, a refuzat declanşarea unei campanii de pulverizare împotriva ţânţarilor cu Naled, apelând în schimb la BTI, un larvicid natural.

În Florida s-au înregistrat până în prezent 49 de cazuri de infecţii locale cu Zika, la care se adaugă 656 de cazuri contactate în străinătate. În total, în Florida, 80 de femei însărcinate au fost infectate cu acest virus.

Conform autorităţilor medicale americane, în SUA au fost identificate 2600 de cazuri de infecţie cu Zika în rândul persoanelor care au călătorit în străinătate, în zonele cu focare de transmitere

×
Subiecte în articol: insecticid tantari
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close