Antena 3 CNN Actualitate 50 de ucraineni, instruiți în România pe echipamente militare donate de Finlanda. Președintele Iohannis a semnat decizia

50 de ucraineni, instruiți în România pe echipamente militare donate de Finlanda. Președintele Iohannis a semnat decizia

Un nou demers din seria inițiativelor întreprinse de aliați în sprijinul Ucrainei a primit undă verde la București.

de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Mar 2024   •   12:45

Este vorba despre o colaborare între România și Finlanda pentru a ajuta forțele Kievului să reziste în fața inamicului.

Surse politice arată că, în octombrie 2023, Ministerul Apărării din Finlanda a notificat Ministerul român al Apărării, MApN, că intenționează să doneze echipamente și bunuri materiale către Ucraina.

În acest context, ministerul finlandez a cerut sprijinul autorităților române pentru tranzitul materialelor donate pe teritoriul țării noastre, precum și pentru organizarea unor activități de instruire pentru ucrainenii ce urmau să recepționeze tehnica militară finlandeză.

De asemenea, partea finlandeză a solicitat sprijin logistic acordat cu titlu gratuit ucrainenilor ce participă la activitățile de instruire.

Este vorba despre transport, hrană, cazare, combustibil pentru ambarcațiuni și alte elemente logistice de sprijin.

Urmare a solicitării din partea autorităților finlandeze, președintele României a aprobat, după consultarea CSAT, tranzitarea pe teritoriul românesc a echipamentelor și bunurilor donate de Finlanda, precum și instruirea a aproximativ 50 de militari ucraineni în ceea ce privește utilizarea și întreținerea tehnicii provenind de la partea finlandeză.

România ar urma să recupereze cheltuielile asociate acestui demers prin mecanismul stabilit la nivelul Misiunii de Asistență Militară a Uniunii Europene pentru Ucraina.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close