Antena 3 CNN Actualitate Social Tânăr român, profund dezamăgit la întoarcerea în țară, după 18 ani petrecuți în Anglia: ”Dacă nu ești IT-ist, medic, avocat este greu să trăiești”

Tânăr român, profund dezamăgit la întoarcerea în țară, după 18 ani petrecuți în Anglia: ”Dacă nu ești IT-ist, medic, avocat este greu să trăiești”

După ce a locuit aproape două decenii în Anglia, un tânăr din Iași a ales să revină pe meleagurile natale. Însă, tânărul a avut parte de surprize mai puțin plăcute atunci când a ajuns acasă.

Tânăr român, profund dezamăgit la întoarcerea în țară, după 18 ani petrecuți în Anglia: ”Dacă nu ești IT-ist, medic, avocat este greu să trăiești”
Sursa foto: Profimedia Images
de Roxana Mihăiescu    |    04 Oct 2023   •   15:06

În vârstă de 38 de ani, Alexandru Macovei a locuit 18 ani în Anglia, dar a decis să se întoarcă acasă, în Iași. La început, decizia părea a fi una bună, însă, în cele din urmă i-a lăsat un gust amar. 

Tânărul susține că traiul din România este unul greu, mai ales dacă nu lucrezi în domenii precum IT sau medicină, asta pentru că salariile sunt mari și doar așa poți face față tuturor nevoilor. 

”În România, dacă nu ești IT-ist, medic, avocat sau dacă nu lucrezi, pe un post bun, la stat, este greu să trăiești. Am încercat să mă angajez în multe locuri, pentru că banii pe care i-am strâns nu vor ține o veșnicie.

M-am lovit de salarii foarte mici, chiar dacă experiența mea este uriașă. Este descurajant pentru tineri, pentru cei care doresc să se întoarcă acasă. Am fost sfătuit de multe persoane să nu mă întorc, dar inima mea este acasă.

Îmi doresc ca copiii mei să copilărească la fel ca mine, să se bucure de bunici, de sentimentul de acasă, să trăiască printre străini doar dacă ei aleg acest lucru", a povestit Alexandru, notează Gândul. 

Citește și: Lecţia de viaţă oferită de un taximetrist din Botoşani, care a găsit o sacoşă de rafie plină cu bani sub scaun

Tânărul ia în calcul să se întoarcă în Anglia

Alexandru Macovei susține că, deși o chirie în Anglia este mult mai scumpă, salariile sunt mai mari. Tânărul susține că a rămas șocat atunci când a văzut prețurile de la supermarket, care sunt la fel de mari ca în străinătate. 

”Este adevărat, o chirie în Anglia este mult mai scumpă decât în România. Dar, salariile sunt mult mai mari. Acolo, cine își dorește să muncească poate trăi o viață cel puțin decentă, își poate permite un concediu sau două pe an.

Acasă, lucrurile sunt puțin diferite. Am rămas șocat când am văzut prețurile din supermarket. Am făcut un calcul și mi-am dat seama că alimentele de bază sunt la fel de scumpe ca în Londra, dar salariile mult mai mici. Este greu de trăit în România, asta e concluzia mea după doar câteva săptămâni de la întoarcerea acasă", a mai povestit Alexandru.

Acum, tânărul ieșean are de gând să se întoarcă în Anglia. 

”Iau în calcul să mă întorc în Anglia, aici nu fac altceva decât să pierd ceea ce am adunat în atâția ani. Presiunea pusă de partea financiară este imensă iar grija zilei de mâine este o problemă pentru mulți români.

Munca nu este apreciată la adevărata ei valoare în România, totul este foarte scump iar veniturile sunt foarte mici. Cu siguranță voi lua o decizie împreună cu familia în privința viitorului. Un lucru este cert, mai amân, cel puțin deocamdată, construcția unei case acasă", a încheiat ieșeanul. 

×
Subiecte în articol: Iași Anglia
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close