Antena 3 CNN Actualitate Social Angajații de la metrou vor protesta în fața Guvernului

Angajații de la metrou vor protesta în fața Guvernului

Sute de angajați de la metrou vor protesta, joi, în fața Guvernului. Aceștia sunt nemulțumiți că legea austerității, promovată de Guvernul Ciolacu, ”cam blochează activitatea la Metrorex”.

Angajații de la metrou vor protesta în fața Guvernului
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Noi 2023   •   17:23

Sindicaliștii mai spun că Legea 296 cu privire la unele măsuri fiscal-bugetare va impacta veniturile muncitorilor.

"În esenţă, am vrut să vă comunic de ce am făcut această conferinţă de presă, ceea ce vrem să transmitem şi de ce mâine (joi n.r.) la ora 14:30 vom avea o nouă pichetare în faţa Guvernului României şi vom depune către domnul prim-ministru încă un document în care dovedim de ce trebuie să fie exceptat Metrorex-ul, mai ales că în forma memorandumului aprobat chiar dumnealor recunosc şi Guvernul, şi Ministerul de Finanţe că pierderile la companiile feroviare nu sunt generate de către activitatea curentă, sunt istorice, iar la Metrorex una dintre cauze este faptul că nu s-a plătit compensaţia faţă de categoriile de călători care au dreptul la reduceri, studenţi, elevi, veterani de război şi toate celelalte categorii”, a anunţat, miercuri, în cadrul unei conferinţe, Marian Artimon, preşedinte Unitatea Sindicatul Liber din Metrou (USLM), potrivit Agerpres.

Acesta mai spune că oamenii muncesc mai mult ca în trecut, deși sunt cu 1.000 de angajați mai puțini.

”Suma a ajuns undeva la 17 milioane de lei care este echivalent, ascultaţi-mă, cu aproape o factură Alstom de mentenanţă lunară. Revin, niciodată oamenii nu sunt vinovaţi pentru situaţia în care a ajuns Metrorex. Salariaţii din subterane şi tot metroul îşi fac datoria. Deşi suntem cu aproape 1.000 mai puţini noi muncim mai mult şi din păcate, această Lege 296 vine să spună că trebuie să muncim mai puţin", a precizat Marian Artimon.

Liderul sindical susține că lipsa finanţării este principala cauză care a generat un deficit de personal la Metrorex.

Marian Artimon mai precizează că Legea 296 încalcă prevederile din Codul Muncii referitoare la timpul de odihnă, timpul de muncă, drepturi de concedii de odihnă, drepturi de recuperare a timpului lucrat, drepturile la sporuri de condiţii grele.

De asemenea, Legea 296 discriminează între cei cu salarii de 8.000 de lei şi mai mari, în sensul că aceştia nu mai primesc bonuri de masă de 600 lei.

Pentru protestul de joi, organizația sindicală a primit aprobare pentru 500 de persoane.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close