Antena 3 CNN Actualitate Social Pensiile speciale intră la votul final în Senat | Ultima şansă pentru a nu pierde banii de la UE

Pensiile speciale intră la votul final în Senat | Ultima şansă pentru a nu pierde banii de la UE

Amendamentele la reforma pensiilor speciale sunt dezbătute şi votate astăzi în plenul Senatului. Acest lucru se întâmplă după luni întregi de întârziere şi după numeroasele discuţii avute cu oficialii de la Bruxelles.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Oct 2023   •   08:41

Update 14:00 Miercuri, Senatul a adoptat modificările la legea pensiilor speciale, pentru punerea în acord cu decizia CCR. Magistrații se vor pensiona la 60 de ani abia din 2062. 

Au fost 89 de voturi pentru, 16 împotrivă şi o abţinere. Biroul Permanent a stabilit ca raportul comisiilor Camerei să fie emis până luni, la ora 14:00. Ulterior, legea va intra la vot final tot în plenul de luni, ora 17:00.

Cătălin Drulă, liderul USR, susține faptul că, prin votul de la Senat, PSD și PNL nu s-au gândit nicio clipă la eliminarea pensiilor speciale.

„12 miliarde de lei anual ne costă pensiile speciale. Asta, în timp ce Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor să mărească taxele. Ca să aibă ei în continuare bani de pensii speciale. Ce au făcut astăzi, prin votul de la Senat, ne arată că PSD și PNL nu s-au gândit nicio clipă la eliminarea pensiilor speciale. Contează doar privilegiile lor și atât. Au decis că magistrații se vor pensiona la 60 de ani, dar nu mai devreme de 2062. Adică peste 39 de ani”, a scris Cătălin Drulă, pe Facebook.

El menționează că „mai așteptăm o generație până încep să schimbe și ei ceva la pensiile speciale”.

„Au mai decis că nu se elimină nicio pensie specială. 200.000 au fost în plată, 200.000 rămân. Asta este marea în stil PSD-PNL. Mai întâi și-au angajat răspunderea pe creșterea taxelor, acum au decis să nu taie nicio pensie specială. Un guvern mafiot”, încheie Drulă.

Update 12:11 Este scandal în Parlament, pe pensiile speciale. USR a venit cu pancarte și i-a criticat pe aleșii din PNL. 

ȘTIRE INIȚIALĂ

După aceste discuţii, s-au agreat principalele modificări. Perioada luată acum în calcul pentru pensiile magistraţilor este de 48 de luni, după ce iniţial Comisia ceruse ca pensiile să fie calculate în funcţie de toţi cei 25 de ani de carieră ai magistraţilor.

Procentul pentru calcularea pensiilor magistraţilor a scăzut uşor, de la 85% la 80%. De asemenea, a dispărut şi perioada de graţie de 5 ani luată în calcul pentru începerea creşterii vârstei de pensionare.

 În ceea ce priveşte impozitul, aici au fost stabilite 3 praguri: de 10%, 15% şi 20% pentru partea de necontributivitate.

Aceste praguri se vor aplica pentru toate categoriile de pensii de serviciu şi de pensii militare.

Există riscul ca România să piardă miliarde de la UE dacă legea va fi din nou atacată la CCR, pentru că asta înseamnă că termenul de depunere a cererii de plată ar fi depăşit.

Aceasta ar trebui trimisă până pe 3 noiembrie.

×
Subiecte în articol: pensii speciale Senat
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close