Antena 3 CNN Actualitate Social Poștașii află dacă vor fi chemați de acasă pentru a duce pensionarilor banii înainte de Paşte

Poștașii află dacă vor fi chemați de acasă pentru a duce pensionarilor banii înainte de Paşte

Guvernul adoptă actul normativ care face posibilă plata pensiilor înainte de Paște.

de Cătălina Mănoiu    |    25 Apr 2024   •   11:15

Documentul a fost finalizat de Ministerul Muncii și va fi pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Executivului, care se va desfășura la Timișoara.

Astfel, poștașii află dacă vor fi chemați de acasă pentru a duce pensionarilor banii.

"Ordonanța permite devansarea plății pensiilor. Concret, actul normativ autorizează Casa de Pensii să vireze în avans peste 9,3 miliarde de lei pentru plata pensiilor. 

Cei care vor primi, cu siguranță, pensiile la timp sunt cei care își încasează banii pe card: aproximativ 2,4 milioane de pensionari. În cazul lor, era nevoie de o hotărâre de Guvern care să modifice convenția pe care Executivul o are cu băncile comerciale.

Rămân însă semne de întrebare cu privire la restul pensionarilor. Asta, întrucât Poșta Română ar trebui să plătească peste 2,5 milioane de pensii într-o singură zi, lucru care ar fi dificil.

Directorul Poștei Române spunea că rămâne de văzut, în funcție de momentul în care ajung banii în contul Poștei Române, dacă poștașii vor fi chemați de acasă să livreze pensiile.

Avem în România aproximativ 5 milioane de pensionari. Dintre aceștia, aproximativ un milion trăiesc lună de lună cu o pensie minimă, care este sub 1.300 lei.

Problema plății pensiilor înainte de Paște a apărut ca urmare a faptului că, anul acesta, Paștele ortodox este sărbătorit în data de 5 mai.

Asta, în contextul în care 1 mai este sărbătoare legală iar din 3 mai, de Vinerea Mare, și până pe 6 mai, urmează zile libere. În aceste condiții, bugetarii, firmele private și băncile comerciale au făcut punte cu data de 2 mai, declarată zi liberă anul acesta.

În absența unei decizii suplimentare la nivel înalt, practic nu prea mai rămâne timp pentru livrarea pensiilor prin poștă înainte de Paște, însă conducerea Poștei Române spune că va căuta o soluție cu Guvernul și cu Casa de Pensii", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Cătălina Mănoiu.

×
Subiecte în articol: pensii Paste Posta Romana
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close